Sokat segítenek megyénk polgárőrei

A polgárőrök a koronavírus előtt is fáradtságot nem kímélve, önzetlenül végezték munkájukat, azonban a mostani időszak új kihívások elé állította őket. Számos új feladatot végeznek el, mellyel megkönnyítik a lakosság mindennapjait és felveszik a harcot a járványhelyzettel. Tolna megyében is megállás nélkül szolgálnak.

Kalmár Klaudia

Forrás: Beküldött kép

A polgárőrök munkája a koronavírus miatt több feladattal is bővült az alapfeladatokon kívül. Amióta megjelent a járvány, és veszélyhelyzet alakult ki, azóta a polgárőröknek dupla mennyiségű feladatot kell ellátniuk. A polgárőrök elsősorban a lakosságnak segítenek abban, hogy minél kevesebbet kelljen utcára kimenniük és minél kevesebbet kelljen közösségbe menniük. Az önkormányzatok, illetve a polgármesterek egy személyben tájékoztatják a polgárőröket arról, hogy milyen segítségre van szüksége a lakosságnak. Ezáltal segítenek az ételkihordásban, a bevásárlásban, az idősek ellátásában, és minden igényt ellátnak, ami a településeket érinti.

– A polgárőröknek joga, sőt kötelessége a kijárási tilalmat és a karanténban lévő embereket ellenőrizni. A rendőrökkel közös szolgálatot látunk el, velük járjuk a településeket, de külön is dolgozunk. Megosztva erőinket kétszer annyi időt töltünk kint a közterületeken, mint máskor. A következő fontos dolog, a biztonságos iskolakezdés, melyre kiemelt figyelmet fordítunk. Az iskola és környékének figyelése az alapvető dolga a polgárőrségnek, ez folyamatos munka – emelte ki Széles János, a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke, majd hozzátette, hogy mit tehetnek a polgárőrök, ha szabálytalanságot észlelnek. – A polgárőrök nem figyelmeztetnek, ez a rendőrök feladata. A polgárőrség lakosságbarát, mi inkább felajánlunk, segítünk. Természetesen, ha szabálytalanságot látunk, szólhatunk a szakhatóságnak, a rendőröknek. Elsősorban az egészségügyi szabályok betartására próbálunk kötelezni mindenkit. Felkészültünk mindenféle védőfelszereléssel, az autókban vannak plexik, maszkok, gumikesztyűk, kézfertőtlenítők. Ezt azok számára adjuk ingyenesen oda, akik valamilyen módon nem jutnak hozzá. Ha valaki véletlenül otthon felejti a szájmaszkot, akkor kisegítjük. Mi nem látjuk értelmét megbüntetni az embereket, mindenkinek megvan a saját maga baja. Előfordulhat, hogy valakinél nincs maszk, mert a retiküljében felejtette vagy az autóban és csak gyorsan befutna a gyógyszertárba. Találkozunk sok ilyen esettel, a polgárőr azért van, hogy odaadja a védőeszközt – összegezte Széles János.

Tamásiban fokozott figyelemmel kísérik a külterületen lakókat, elsősorban az idős emberek életét, valamint több alkalommal segítenek a rászorultaknak. A polgárőrség feladata itt az üzletek, bevásárló központok látogatottságának ellen­őrzése, az idősávok betartása, maszk használatának ellenőrzése, valamint a lakosság tájékoztatása. Sok ezer óraszámmal és a szolgálati autókkal megtett kilométerekkel a hátuk mögött szolgálati ellátásuk folyamatos.

Több embert, több műszakot igényelnek a feladatok

A Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke azt is elmondta, hogy több embert és több műszakot igényel a feladatok ellátása és betartatása. – Az eddig vállalt és folyamatosan stabilnak mondott száz százalék felett teljesített munkánk mostanra százötven százalékot jelent. A hetven településen, melyet a Tolna Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége lefed, minimum hatszáz polgárőr dolgozik. Ez az éjszakai órákat is érinti. A programjaink között szerepel a külterületek fokozott figyelése, ebbe sajnos belegázolt a koronavírus. Így mellé még társul a fokozott figyelés és a belterületek fokozott ellenőrzése a kijárási tilalom miatt. Az elérhető anyagi javainkat teljesen kimerítettük. – emelte ki.

Borítókép: Az idősekre, külterületeken élők ellátására különösen nagy figyelmet fordítanak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában