A héten majdnem ezren kapják meg a védőoltást

A héten megérkezett Szekszárdra a koronavírus okozta járvány megszüntetését biztosító oltóanyag. A speciális hűtőládában hozott 975 adag Pfizer-BioNTech vakcina fogadására, az oltások beadására már a két ünnep között megtették az előkészületeket – mondta dr. Németh Csaba, a Balassa János Megyei Kórház főigazgatója.

Szepesi László

20210106_Szekszárd_Dr. Németh Csaba orvosigazgató és főigazgató Tolna Megyei Balassa János Kórház_Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

A kórház C épületében kialakítottak egy nagykapacitású oltópontot, ahol öt nap alatt a majdnem ezer oltást elvégzik. Ezt egyébként hétfőn már megkezdték, két orvos száz kórházi dolgozót már beoltott, immáron pedig már négyen végzik, az adminisztrálásban részt vevő segítőkkel, ezt a munkát. Maga az oltás beadása csak pár másodpercig tart, hosszabb időt a papírmunka igényel.

A kidolgozott program szerint elsőként a megyei, illetve a bonyhádi és dombóvári városi kórházban fekvő betegek ellátásában szolgálatot teljesítők kapják meg a vakcinát, őket követik az egészségügy többi dolgozói, majd a szociális ágazatban tevékenykedők, s az idősek.

Az Országos Kórház Főigazgatóság tájékoztatása szerint a megyei kórház még a héten kap egy olyan hűtőt, amelyben a vakcina, az előírt mínusz hetven fokon, akár hat hónapig is tárolható, így az oltások szervezése, ütemezése könnyebb lesz. A most kapott tálcányi oltóanyagot ugyanis öt napon belül fel kell használni, hagyományos hűtőszekrényben ennyi ideig tartható.

A következő hetekben, hónapokban a megye lakosságának ellátásához további oltópontokat alakítanak ki, s a megyei kórház C épületében lévőt is bővíteni fogják.

Az első nap tapasztalatai kedvezőek, mondta Németh Csaba főigazgató, s hozzátette, fontos minden ember számára, hogy a védőoltást megkapja. A vakcinát, amely az esetenként végzetessé váló betegségtől óv meg mindenkit, szigorúan ellenőrizték. Ezt a gyártók is fontosnak tartották, mert számukra a teljes bukást jelentené, ha nem lenne minden szempontból biztonságos az oltóanyag.

Borítóképen: Németh Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában