folytatódik a toborzás

2021.01.19. 14:00

A járvánnyal is harcol a Magyar Honvédség

Folyamatos és töretlen az érdeklődés a katonai szolgálat iránt. A vonzerőt a kihívások jelentik, hogy mindenki megtalálhatja a számításait. Ehhez persze a megfelelő végzettségek és a komoly hozzáállás nélkülözhetetlenek.

Foray Nándor

20210104 Szombathely Katonai toborzó Szerződéses jogviszonyba léptek a Magyar Honvédséggel azok a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik megfeleltek a követelményeknek, és hosszú távon képzelik el, felépíthető karriernek látják a katonai életpályát. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Szendi Péter

A Magyar Honvédségben hivatásos, szerződéses és tartalékos szolgálati formák vannak. Egyre többen úgy jelennek meg az irodában, hogy már tudják, az ország mely részén, mely alakulatnál akarnak szolgálni, és milyen beosztásban képzelik el a jövőjüket.

Férfiak, nők egyaránt jelentkezhetnek tizennyolcadik életévük betöltésétől egészen a nyugdíjkorhatárig. A honvédség elsősorban azok jelentkezését várja, akik elkötelezettek a honvédelem iránt, és a kínált szolgálati formák bármelyike felkeltette a figyelmét.

A hölgyek, lányok is fantáziát látnak benne, és felismerték a Magyar Honvédségben rejlő lehetőségeket. A jelentkezési arányuk évről évre folyamatosan emelkedik. Magas a jelentkezési kedv a képzésiiskola-rendszerű lehetőségek iránt, de számottevő növekedés tapasztalható a szerződéses, illetve a tartalékos jogviszonyok iránt is.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden élethelyzet más, ezért fel kell keresni a bejelentett lakóhelyhez legközelebb eső toborzóirodát, ahol részletes tájékoztatást adnak a katonai szolgálatról, a követelményekről, a felvételi folyamatról, a szükséges okmányokról.

Aki a honvédségben vállal hivatásos vagy szerződéses szolgálatot, katonává kell válnia. Ennek egyik első és nélkülözhetetlen állomása az Egységes Alapkiképzés eredményes teljesítése. Az alapkiképzés lényege, hogy az újonc katonák elsajátítsák a katonai szolgálathoz szükséges legfontosabb általános katonai ismereteket, begyakorolják az alapvető alaki fogások és mozdulatok végrehajtását, és képessé váljanak a harc alapfeladatainak végrehajtására. A nehézségi fok a választott szolgálati formától függ. Amíg egy tartalékos katona kiképzése sokkal rugalmasabb és egyszerűbb, addig egy szerződéses katonáé sokkal embert próbálóbb. A különböző szolgálati formáknak különböző követelményszint lett meghatározva. Az egészségügyi, pszichológiai vizsgálat, a fizikai alkalmasság felmérése szinte elengedhetetlen.

Komoly országnak komoly hadseregre van szüksége. A honvédség haderőfejlesztése folyamatban van, a cél, hogy a térség legmodernebb hadseregével óvják a békét és az itt élők biztonságát. A technikai fejlesztések mellett a katonai életpálya népszerűsítése is folytatódik, nyilatkozta Kovács János százados.

Munkahelyet teremt a honvédség

A kialakult helyzetben a toborzó munkatársak nem tudnak rendezvényeken részt venni, így a személyes megjelenés jelenleg kissé háttérbe szorul. Online formában viszont jelen vannak, és mindenre kiterjedő tájékoztatást nyújtanak. A honvédség célja, hogy segítsen azoknak, akik a koronavírus ideje alatt elveszítették munkájukat, ezért új szolgálati formát hozott létre: speciális önkéntes tartalékos (SÖT). Ezzel hat hónapon keresztül munkahelyhez jutnak a jelentkezők. Ez a kormány gazdaságvédelmi akciótervéhez csatlakozva, annak foglalkoztatáspolitikáját segíti elő. Az ebben a szolgálati formában szolgálatot teljesítők bármikor, következmények nélkül kiléphetnek a honvédség kötelékéből.

Borítókép: A hölgyek, lányok is fantáziát látnak benne, és felismerték a Magyar Honvédségben rejlő lehetőségeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában