Marad továbbra is az online tanítás a középiskolákban

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be az operatív törzs döntését, hogy február elsejéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket, a középiskolákban is marad az online oktatás.

Brunner Mónika

20210105 Szekszárd Hivatalos bejelentés szerint a középiskolák január 11-étől, azaz a jövő hét hétfői napjától állhatnak vissza a hagyományos, azaz jelenléti oktatásra. A megye megkeresett gimnáziumai felkészülten várják a teljes nyitást. Képen: Szekszárdi Garay János Gimnázium, Heilmann Józsefné igazgató, Huszárik Imre igazgatóhelyettes. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújsg

Fotó: Mártonfai Dénes

Megkérdeztünk két megyei oktatási intézményt, hogy mit szólnak az új döntéshez.

Heilmann Józsefné, a Szekszárdi Garay János Gimnázium intézményvezetője lapunknak elmondta, korábban már úgy fogalmazott, hogy amennyiben elindul a jelenlegi oktatás, felkészültek. Nyilvánvalóan a mostani helyzetet is el kell fogadniuk.

– A gyerekek örültek volna, ha jöhetnek iskolába, így nagyon nehéz közösséget építeni. Bármennyire is jól működik az online oktatás, jók az eszközök, jelen vannak a diákok, de a személyes és az online oktatás eredményessége nem ugyanaz. Reméljük, hogy visszaáll minden a régi kerékvágásba – mondta Heilmann Józsefné, hozzátéve, a jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy tanulók igényelhetnek kiscsoportos oktatást tehetséggondozás, felzárkóztatás céljából, de náluk eddig mindössze néhányan éltek ezzel.

Bán Tamás, a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium intézményvezetője lapunknak azt mondta, maximálisan egyetért azzal, hogy marad a digitális a munkarend. Bár kollégáival és a gyerekekkel együtt is az az álláspontja, sokkal jobb lett volna, ha a diákok vissza tudtak volna térni az iskolába, ám a vírushelyzet miatt ennél jobb döntés nem születhetett.

– Reméljük, hogy utána minden a régi lesz, mert az az igazi, ha az osztályközösségekben kontaktus van a diákok és a pedagógusok között – tette hozzá Bán Tamás. A kiscsoportos foglalkozásokról elmondta, hogy intézményükben a diákok ezzel a lehetőséggel nem élnek.

Javasolták a digitális munkarend fenntartását

Mint ismert, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön tájékoztatott: az operatív törzs javasolta a kormánynak, hogy a január tizenegyedikén lejáró számos intézkedés közül a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet, vagyis folytatódjon a köznevelésben és a szakképzésben a digitális munkarend. A kormány november tizenegyedikén rendelte el a 9-12. évfolyamokon a digitális oktatást, majd ezt decemberben további egy hónappal meghosszabbította.

Borítóképen: Heilmann Józsefné igazgató és Huszárik Imre igazgatóhelyettes a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában