Hajdan

2021.02.23. 19:10

A karneváli menetben együtt vonult német, székely és magyar

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

60 ÉVE a Szekszárdi Garay János Gimnázium irodalmi színpada Tengelicen vendégszerepelt. „Szakály Ferenc szavalata nagy tetszést aratott. Chopin Polonaise-ét Reglődy Zoltán játszotta átérzéssel. Csehov-jelenet következett ezután, Dobos Gyula, Maros Éva, Kiss György játéka fiatal erőtől volt duzzadó. Csehov Panaszkönyvét Gulyás Márta tolmácsolta bő humorérzékkel. Csehov Leánykérés című jelenetét Maros Éva, Bélteki Domokos és Levente Péter adta elő.” Szakály Ferenc később történész, az MTA levelező tagja lett, Levente Péter pedig Móka Miki néven a televízióban nevelte az ifjú generációt.

60 ÉVE az ifjúsági bérleti sorozat keretében zajlott le a zeneiskolában Áldor Lili hegedűművész, Szekszárd szülötte hangversenye. A szólista művészi oklevél megszerzése utáni első szekszárdi koncertje átütő sikert aratott.

50 ÉVE Dunaföldváron a strandfürdő új létesítménnyel bővült. „A harmincöt fokos melegvíz-forrásra épített tisztasági fürdő csempézett medencéje 10-szer 5 méteres, nyáron szabadtérivé alakítható, lévén a fürdő egy beton­oszlopos, gőzfűtéssel ellátott üvegcsarnok.”

50 ÉVE tömegesen virágzott „a nyugat-afrikai szigetvilágból származó cineraria – tudományos nevén: senecio cruentus – az iregszemcsei kutató intézet kertészetének üvegházában. A virágokból 2000 cseréppel nevelnek a nők köszöntésére.”

35 ÉVE „a magyar–szovjet barátsági hét záróeseményeire Pakson, a városi pártbizottság épületében került sor. Bagyul Iván Ivánovics, a Szovjetunió nagykövetségének tanácsosa, a Szovjet Baráti Társaságok Szövetségének magyarországi képviselője méltatta a barátsági hét jelentőségét.”

35 ÉVE munkalátogatásra Szekszárdra érkezett Somogyi László építési és városfejlesztési miniszter. A tárca vezetője „meglátogatta a csatári torokban folyó építkezést, a Széchenyi utcai garzonházat, valamint az épülő szekszárdi főiskolai kollégiumot és a Széchenyi utcai rekonstrukciót.”

35 ÉVE folyamkotrás közben a Dunából koponyamaradvány került elő, a leletet ősembermaradványnak tartották a szakértők. „A szekszárdi múzeum felkérte az MTA Antropológiai Bizottságát, hogy jelöljön ki a lelet tanulmányozására szakbizottságot.”

25 ÉVE február 21-én „reggel, menetrend szerint hat óra húsz perckor begördült a paksi atomerőmű iparvágányára az a három speciális szállítókonténerből álló szerelvény, amely Greifswaldból 235 darab nukleáris fűtőelem kazettát hozott. Az utat rendkívüli események nélkül tette meg a vonat.”

25 ÉVE a próbafúrások helyszínén „278 méteres mélységig jutottak a Rotaqua Kft. és a Golder Associates munkatársai. A kutatás eddigi adatai szerint a terület alkalmasnak látszik a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktároló megépítésére.”

25 ÉVE a Völgység székhelyén „az időjárás kegyes volt a farsangzáró jelmezes felvonuláshoz, amelyet a bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület, a Német Nemzetiségi Klub és a városi művelődési központ szervezett.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában