februári zimankó

2021.02.11. 12:30

Mindenkit befogad a szekszárdi hajléktalanszálló

Foray Nándor

20210118 Kaposvár Elrendelték a hétvégén Kásler Miklós miniszter a hajléktalan emberek életét védő úgynevezett vörös kódot. Kaposváron teltházzal üzemel napközben és éjszaka a hajléktalan központ, pár ember nem jött be a szállóra, nekik meleg ruhát, forró teát és ételt vittek az éjszaka folyamán. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

Mindig a legrosszabb, leghidegebb télre készül a szekszárdi hajléktalanszálló, most sincs másképp, mondta az intézmény vezetője, Szüts László. Ez alatt elsősorban a november 1-jétől április 30-áig tartó időszak értendő. Férőhelyhiány miatt nem fognak elutasítani senkit, mert szükség esetén a nappali melegedőben is lehet éjszakázni.

Jelenleg körülbelül húsz férfi és öt nő lakik a szállóban, további három–hat rászoruló a nappali melegedőben alszik. Öt–hét utcán élő ember nem kíván élni a szolgáltatásokkal. Szüts László arról is beszélt: az úgynevezett vörös kód kiadása speciális intézkedéseket von maga után, ekkor minimális feltételek is elegendőek a szállóba történő felvételhez.

A szerdán még tartó szokatlanul enyhe, csaknem tavaszias időt követően, csütörtök reggel hatalmas lehűlés vette kezdetét, amely többé vagy kevésbé az ország valamennyi táj­egységét érinti. A közeledő hétvége reggeleire mínusz tíz, sőt helyenként akár mínusz húsz fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, mely nappal is fagy­pont alatt marad. Hatvan–száztíz kilométer per órás szél süvít majd, továbbá csapadék: eső, havas eső, néhol hó is várható a hét második felében. A nagy hideget egyébként a szibériai eredetű, Észak-Európa felett felgyülemlett légtömeg ideérkezése váltja ki. Hogy meddig fog tartani a zord idő, egyelőre nem lehet biztosan tudni. A januárban már megtapasztalt zimankó hamar véget ért. A februári hidegünk azonban jó eséllyel el fog húzódni.

Borítóképünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában