oktatnak, népszerűsítenek

2021.02.16. 17:30

Online programokkal népszerűsítik az értékeket

Sajtótájékoztató keretében mutatta be a Tolna Megyei Önkormányzat, hogyan lehet a vírushelyzet ellenére is megszólítani a fiatalokat, mégpedig az értékek népszerűsítésének jegyében.

Tóth Róbert

Fotó: Kiss Albert

Sajtótájékoztató keretében mutatta be a Tolna Megyei Önkormányzat, hogyan lehet a vírushelyzet ellenére is megszólítani a fiatalokat, mégpedig az értékek népszerűsítésének jegyében. A megye képviseletében Fehérvári Tamás elnök szólalt fel, illetve azok a szakmai partnerek, akik online stratégiai játékot, oktatófilmeket és mobil applikációt készítettek.

Az elnöki felvezetőben elhangzott, hogy a megyei önkormányzat hosszú, tevékeny éveket tudhat maga mögött az értékek összegyűjtését illetően, s ennek köszönhetően Tolna megye országos szinten is élen jár.

E munkát különböző pályázati források is segítik, így például „A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” című projekt már ötvennél is több rendezvénnyel büszkélkedhet, mindössze bő egy év leforgása alatt. A TOP-os projekt jelen fejleménye, hogy 17 millió forintból összesen 21 oktató videó, egy virtuális túraútvonal applikáció, valamint a tengelici Benyovszky és a Katalin-pusztai Schell kastély elméleti 3D rekonstrukciója készült el.

Utóbbiakat Benke Béla, a Gladius Auro Kft. nevében ismertette a tájékoztatón. A videóban megjelenített rekonstrukció hűen tükrözte Tolna megye két kastélyának szépségét, minden apró részletében. A szakember mobiltelefonja segítségével jelenítette meg a Kincses Tolna megye alkalmazást, ami a Sió mente értékeit, nevezetességeit gyűjti egy felületre, mi több, útvonalat is tervez hozzájuk. Az applikáció leírást és narrációt is párosít minden kincshez, amelyek történelmi, néprajzi és természeti kategóriában különülnek el.

Benke Béla – Fotó: Kiss Albert

A megyei önkormányzat Youtube csatornáján már elérhető az a 21 kisfilm, ami elsősorban oktató és népszerűsítő szándékkal készült. A videók többnyire 5-10 perc hosszúságúak, s olyan témákat dolgoznak fel, mint a térség növény- és madárvilága, viselet és épített örökség, vagy akár Petőfi Sándor emléke.

Az alkotó cég, a Kontraposzt Műhely Kft. képviseletében Szabó Klarissza és Ruman Gábor jelentek meg. Fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy a megyei értéktár kiváló alap volt a kulcstémák feldolgozásához. A filmek könnyed hangvételűek, közérthetően és a fiatalok műsorfogyasztási szokásait figyelembe véve készültek. Mind a nyelvezet, mind a stílus egyértelműen arra utal, hogy az ifjúság a célközönség – derült ki.

Végezetül az Okoskaland játék kapcsán, a MarkCon Informatikai Kft. képviseletében Öhlmüller Eszter tartott előadását. Mint elhangzott, a „játékosítás” gyakorlatával közelítenek a fiatalokhoz. Ennek a jegyében ötvözték a játékkal a tanulást, illetve az értékek megismertetését és népszerűsítését.

Forrás: okoskaland.hu

Az Okoskalandot lehet játszani asztali számítógépről és mobiltelefonról egyaránt, csupán egy regisztráció szükséges hozzá. Öhlmüller Eszter bemutatta, milyen típusú feladatok és kincsek kerülnek a fókuszba az online megmérettetés során. Tolna és Hargita megyei értékek szerepelnek a játékban, amelyre a két vidék között fennálló testvérmegyei kapcsolat ad magyarázatot.

Ugyanis a Tolna Megyei Önkormányzat sikerrel pályázott a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt, „A magyar kultúráért és oktatásért” című felhívásra. Az önkormányzat 2 millió forintot nyert online stratégiai játék elkészítésére, ami kifejezetten a Z generációnak szól. Így születhetett meg az okoskaland.hu oldalon elérhető, értékközpontú, ám szórakoztató kihívás a gyerekeknek.

Arról is szó esett, hogy Tolna és Hargita megye 2018. szeptember 2-án kötött testvérmegyei megállapodást. S bár az elmúlt pár év rendkívül aktív munkával telt – közös nemzetközi pályázatok, kerekasztal beszélgetések – a vírushelyzet nem engedett teret a találkozásnak. Így nyert létjogosultságot például az Okoskaland játék, vagy éppen a videómegosztó portálra felkerülő oktatófilmek, amelyek egyértelműen jelzik, hogy a megye az online térben talált alternatívát az értékek közvetítésére, illetve kapcsolattartásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában