javítás

2021.03.02. 18:10

A helyükre kerültek a ledöntött stáció kövei

Wessely Gábor

Sok szakrális szobor készült homokkőből országszerte. Ez az anyag 10-15 évenként felületkezelést igényel, különben a csapadék behatol a hajszálrepedésekbe, s ha megfagy, kárt tesz az alkotásban. Tolnán ennél nagyobb kár történt: ledöntötték tavaly a kápolna melletti keresztút egyik stációját. Ma végezte a helyreállítást Deér Zoltán szobrász és fia Deér Tamás. Három nagyobb és több kisebb darabra tört az építmény. Speciális, fagyálló masszát használva illesztették helyükre a részeket. A szobrász szerint egy ilyen háromszáz kilós monstrumot pusztakézzel nem lehet ledönteni. Valaki nekitolathatott.

Egyébként ő végezte körülbelül 15 évvel ezelőtt a mözsi kálvária felújítását is. Ott a Krisztus keresztútját ábrázoló, festett pléh képeket lelopkodták a stációkról. A plébános, Ravasz Csaba szerint az ilyen emberek nem tudják, hogy mit csinálnak. A helyreállítás kapcsán elmondta: tervezi az egyházközség mind a tizennégy stáció felújítását, felületkezelését, ha lesz rá pénz. Mindenesetre a nagypénteki keresztútjárásnak akadálya már nincs Tolnán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában