Cél, hogy a város működjön

2021.03.18. 20:00

Bátaszéken elfogadták az idei költségvetést

Elfogadták a képviselők a város idei évre szóló költségvetését. Dr. Bozsolik Róbert polgármester szerint biztonságosan tud üzemelni a város.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Befejeződtek azok a fejlesztések, melyeket még a múlt években indított el a bátaszéki önkormányzat, pályázatok segítségével. Az idei évre szóló főösszeg közel 1,3 milliárd forint, ebből az állami támogatás várhatóan 566 millió forint lesz, ami valamivel több, mint az elmúlt években volt. Ugyanakkor többletkiadása is volt a településnek, a hónapok óta tartó pandémia miatt.

Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, ami negatívan érinti a bátaszékieket az, hogy szolidaritási adóként 27 millió forintot vissza kell adni az államnak, valamint a gépjárműadó elvonásából 21 millió, az iparűzési adó „megfelezéséből” pedig 100 millió forint a kiesés a bevételi oldalon. Ez a jelen pillanatban lévő állapot, hangsúlyozta a polgármester.

Kormánydöntés született arról, hogy a 25 ezer lakos alatti településeknek visszaadják az iparűzési adó elvett felét a második félévben, vagyis Bátaszék esetében 100 millió forintot.

Arról, hogy a múlt évben hogyan teljesített a város, azt majd csak májusban, az adóbevallások után lehet megmondani. A közel 130 millió forintos bevételkiesést úgy tudják kezelni, hogy vannak olyan feladatok, melyeket eltoltak, vagyis ha az év második felében megérkezik a már említett százmillió állami támogatás, akkor abból pótolják azokat. A fizetések rendezésére, dologi kiadásokra biztosították a fedezetet, de a rendezvények megtartása részben az egészségügyi veszélyhelyzet alakulásától, valamint az állami támogatástól függ.

Az önerőt biztosítani tudják

Minden nehézség ellenére, a tavaly vállalt fejlesztésekhez, járdafelújításokhoz, az általános iskola energetikai korszerűsítéséhez, melyekhez pályázati pénzt is nyertek, az önerőt biztosítani tudja a város. Fő elv és elsődleges szempont, hogy az önkormányzathoz tartozó intézmények biztonságosan működjenek.

Az idén is minden olyan pályázatra benyújtják majd természetesen az igényüket, melyek a helyiek életminőségét javítani tudják, mondta a polgármester. A családok megélhetése romlik, egyre többen fordulnak az önkormányzathoz segélyért, de sajnos idén csökkent az erre fordítható állami támogatás a tavalyihoz képest.

Hétről hétre több oltott Bátaszéken is

A város önkormányzata hétről hétre közzéteszi – a háziorvosoktól kapott adatok alapján – a különböző korosztályban hányan éltek eddig a koronavírus elleni oltás beadatásával. Ezzel is ösztönözni szeretnék a helyieket abban, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra.

A 18 és 59 év közötti korosztályból március 16-ig az érintettek 2,84 százaléka, vagyis 98 fő, a 60 év felettiek közül pedig 704 fő, azaz az érintettek 37,17 százaléka élt az oltás lehetőségével. A teljes lakosság 15 százaléka van beoltva jelenleg Bátaszéken.

Borítóképen: Bátaszék központja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában