interjú

2021.03.10. 07:00

Nyáron már színpadra állna a Zsikó Zenekar

A pandémia az élet minden területén érezteti hatását, ám akadnak olyanok, akik az átlagnál jobban megszenvedik ezeket az időket. Természetesen a Tolna megyei zenekarokat, előadóművészeket is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány. A máskor egymást érő fellépések helyett most üres a (koncert)naptár, jó ha egyáltalán a próbák erejéig hangszert ragadhatnak a muzsikusok. A Junior Prima-díjas Zsikó Zoltánnal, a Zsikó Zenekar alapító-énekesével beszélgettünk.

Fekete László

Fotó: Beküldött fotó

– Milyen volt a zenekar elmúlt éve?

– Amikor tavaly januárban 1200-nál is több barátunk jött el a hagyományos újévi koncertünkre Bátaszéken, azt gondoltuk, hogy a 10 éves Zsikó Zenekar jubileumi éve páratlan lesz. Ehhez képest a Covid–19-világjárvány mindent felülírt. Elmaradt az erdélyi koncertkörút, a nagy fesztiválok szervezői sorra mondták vissza a fellépéseket... Együttesünk alapvetően fesztiválzenekar, de ebben a helyzetben nem találkozhattunk a közönségünkkel.

– Hogyan tartották velük a kapcsolatot?

– A zenekar hivatalos közösségi oldalán, ahol igyekeztünk informálni őket minden fontos tudnivalóról. Képeket és videókat osztottunk meg a járvány előtti időkből, a húgom (Zsikó Zsuzsanna népdalénekes – a szerző) pedig rendszeresen közös éneklésre várta az érdeklődőket.

– Próbákat azért tartottak?

– A Zsikó Zenekarban a hangszerek mögött a szakma legjobbjai állnak, akik az ország több településén – Egerben, Budapesten, Kecskeméten, vagy éppen a Galga mentén – élnek. Mindenki féltette a maga, de legfőképpen a családja egészségét, ezért eleinte a próbáink is elmaradtak. Mostanában – kihasználva a járványhelyzet okozta kényszerszünetet – újra próbálunk, alkotunk és tervezünk: film- és lemezfelvételeken egyaránt dolgozunk.

– Érintette a zenekart közvetlenül is a járvány?

– Jómagam is átestem a betegségen. Az első néhány nap nagyon kellemetlen volt, és összesen három hetet vett el az életemből.

– Ebben a szomorú, az előadóművészek számára különösen nehéz helyzetben miként lehet egyáltalán tervezni?

– Szerencsére a kulturális államtitkárság, a Hagyományok Háza és a turisztikai ügynökség közös pályázata lehetőséget teremt a zenekaroknak, előadóművészeknek arra, hogy tervezhessék a járvány utáni jövőt. Köszönettel tartozunk ezért nekik.

– Mit hozhat a 2021-es év a zenekarnak?

– Kiadás előtt áll az együttes jubileumi lemeze, amelyen az elmúlt évtized legsikeresebb dalai csendülnek fel. Az anyagot már rögzítettük, a stúdiómunkák is elkészültek, de szeretnénk a lemezt élő koncerteken bemutatni, ezért egyelőre várunk a kiadással. Habár a járvány harmadik hulláma miatt a kormánynak most éppen újabb szigorításokat kellett bevezetnie, azt gondolom, ezek az intézkedések azt szolgálják, hogy mielőbb visszatérhessünk a megszokott életünkhöz. Arra, hogy minél előbb véget érjen ez a rémálom, egyetlen megoldás van, és ez a védőoltás. Én is erre biztatok mindenkit, hogy mihamarabb találkozhassunk, hogy a Zsikó Zenekar akár már nyáron újra színpadon állhasson.

Autentikus népzenéből merítenek

A 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató versenyben feltűnt Zsikó Zenekar a döntő legjobb három vonósbandája közé jutott. A magyar népzenei élet kiemelkedő ifjú zenészeiből álló együttes számos nagy sikerű koncertet adott már idehaza és határainkon túl egyaránt.

Repertoárjuk a Kárpát-medence autentikus népzenéjéből válogat, jellemzőjük a virtuozitás. Koncertjeiken felcsendülnek sárközi dallamok, továbbá Galga menti, rábaközi, szatmári, mezőségi, kalotaszegi, felvidéki forrásokból merítő művek, köztük számos katonadal.

A zenekar tagjai: Zsikó Zsuzsanna, Zsikó Zoltán (ének), Kovács Márton, Hegedűs Máté (hegedű), Margetán Máté (klarinét, tárogató), Balogh Kálmán (cimbalom), Fekete Márton „Kispuma” (brácsa), Lelkes András (nagybőgő).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában