Kosárfonás

2021.03.12. 13:26

Peddignádból készülnek egyedi alkotásai

Önképzéssel tanulta meg Benczéné László Margit a kosárfonás fogásait. Azt tartja, hogy nincs jobb a peddignádnál. Babaágy és virágtartó is színesíti a kínálatát.

Szeri Árpád

2021.03.02 Györe. Benczéné László Margit Kosárfonó portré. Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A kosárfonásnak is megvannak a maga szakmai fogásai, amiket célszerű egy hozzáértőtől elsajátítani. Legalábbis így történt ez régebben. Benczéné László Margit nem így tett: önállóan, könyvekből, videofilmekből sajátította el ennek az ősi, ám ma már kihalófélben lévő mesterségnek az alapjait.

Azután saját kútfőből, sok próbálgatás után alakította ki azt a technikát, aminek eredményeként egyedi alkotások születnek keze nyomán. Egyébként úgy tudja, hogy a gyengébbik nem képviseletében nemcsak lakhelyén, azaz Györén, de a megyében, sőt, az országban is egyetlenként foglalkozik ilyen típusú kosárfonással.

Azt gondolnánk, hogy mi sem egyszerűbb, mint az alapanyag beszerzése. Hiszen kimegyünk a györei határba és vesszőket vágunk bokrokról, avagy közönséges nádat gyűjtünk a vizenyős réten. Ám ez távolról sincs így.

Benczéné László Margit úgynevezett peddignádat, más néven rattanszálat használ remekei elkészítéséhez. A rattan – hogy ne csak az ínyenc botanikusok legyenek vele tisztában – a leghosszabb kúszó törzsű liánnövény, a trópusokon terem meg. Mint ilyen, nemcsak erős és hajlékony, de kellően alakítható, eltörni szinte nem is lehet. Mindent összegezve, kiválóan alkalmas nemcsak bútorok, de kisméretű dísztárgyak, így kosarak fonására.

Pontosan ezen utóbbi, klasszikus eszköz elkészítésével indította kézműves pályafutását annak idején a györei hölgy. A repertoár azóta jelentősen bővült, ma már számtalan egyéb termékkel színesíti a kínálatot, a babaágytól kezdve a kenyereskosáron át a virágtartóig. Otthonában azonban nem sok van ezekből a tárgyakból.

Benczéné László Margit mondhatni művészi és egyedi stílusára ugyanis a nagyközönség is felfigyelt. Ez azt jelenti, hogy gyakorta kap megrendeléseket magánszemélyektől és vállalkozásoktól egyaránt. Iskolák is felkérik egy-egy kézműves foglalkozás megtartására, akár az intézmény falai között, akár nyári táborokban.

– Valamennyi munka tartogat számomra újdonságot – érzékeltette az alkotás folyamatát. – Például egyik fonott bölcső sem pontosan ugyanolyan, mint a többi. A megrendelt eszközt először fejben kell elkészítenem, úgy, hogy az tökéletesen működjön, azaz eleget tegyen rendeltetésének és ezzel együtt szépen kivitelezett, tetszetős is legyen. Ebből is jól látható, hogy a kosárfonáshoz nemcsak a kéz munkájára van szükség.

Társaival együtt képviselte az alkotóközösséget

A kereskedelmi végzettségű Benczéné László Margit rokkantnyugdíjasként négy éve vágott bele a kosárfonásba. Mint mondta, természetéből adódóan nem az az ember, aki otthon tétlenül ücsörög a tévé előtt. Ezen jellemvonását ismerve családtagjai körében nem okozott különösebb meglepetést az újfajta elköteleződés. Ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy a Gasztro Megye című sorozat Györét bemutató epizódjában fafaragó, valamint festő társaival együtt jómaga is képviselte a település alkotóközösségét. Azt is nyugtázza rendszeresen, hogy a kosárfonás nem tartozik a slágertevékenységek közé. Követőkre még nem talált, általában azt hallja, hogy ez nehéz mesterség. Ez igaz, ám számára szerencsére könnyű.

Borítóképünkön: Benczéné László Margit alkotás közben, mellett színes rattanszálak láthatók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában