Borászat

2021.03.20. 13:00

Szépen kihajtott a vincevessző Szekszárdon

A tavalyihoz képest némi késéssel, de szépen kihajtott a vincevessző.

TEOL

Az évszázados hagyomány szerint a szőlősgazdák január 22-én, Vince napján egy, vagy több vesszőt metszenek a szőlőről. A vesszőket aztán vízbe helyezik és megfigyelik, miként hajtanak ki. Ebből pedig különféle következtetéseket próbálnak meg levonni a várható termésre vonatkozóan.

Németh János szekszárdi borász elmondta, pincészetüknél négy éve metszenek vincevesszőt. Hozzátette, kisebbik fia is a Vince nevet viseli, ennek is van köze ahhoz, hogy a hagyományt tovább éltetik. Mint mondta, mivel az idén Vince napján éppen házi karanténban voltak, ezért a szőlővesszők a Neiner Pince Őcsényi-hegyen lévő birtokáról származnak. Összesen húsz kékfrankos vesszőt metszettek le, melyeket egy vázába téve szobahőmérsékleten vízbe helyeztek.

Bár a tavalyinál egy héttel később, de mostanra szépen kihajtottak a vesszők – mondta el Németh János, aki bízik abban, hogy az elmúlt négy évjárathoz hasonlóan az idén újabb szép évjárat elébe néznek a Szekszárdi borvidéken.

Megjegyezte, a hagyomány szerint Szent György napján, április 23-án szokás újra szemrevételezni a hajtásokat, melyek ekkor általában 2-4 centiméter hosszúságúak. Hozzátette, az előrejelzés szerint a következő napokban -5 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, ami azonban nem árt a szőlőnek. Egy kiadós esőzés viszont nagyon elkelne már, ugyanis a talajból rengeteg csapadék hiányzik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában