Több mint ezerháromszázan kaptak védőoltást Pakson

TN

Fotó: Molnár Gyula

Több mint ezerháromszáz embert oltottak be koronavírus ellen két nap alatt a Paksi Gyógyászati Központ munkatársai – adott tájékoztatást Szabó Péter polgármester az elmúlt hétvége oltási tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón dr. Bodnár Imrével, a gyógyászati központ főigazgatójával a TelePaks híradójának. A folyamat viszonylag zökkenőmentesen zajlott, az első napon egy-két oltásra váró nemtetszésének adott hangot, mert várnia kellett, de ettől eltekintve a visszajelzések az oltakozók többségének elégedettségét mutatják. Csak akkor lehet zökkenőmentes az oltási folyamat, ha az emberek türelmesek.

Összesen ezerháromszázhetven embert oltottak be. Szombaton hétszázötvenhármat döntően Pfizer-vakcinával. A vasárnapi Szputnyik-V oltásra berendeltek kevesebben jelentek meg, mint amennyi embernek lehetősége lett volna az oltásra: vasárnapra hatszáznegyvenöt embert hívtak be, de csak ötszáznegyvenhat oltakozó jelentkezett. Akadt, aki a helyszínen gondolta meg magát, de nem kaphatott másik vakcinát, hiszen csak abban az esetben lehet Pfizer-oltóanyagot adni az eredetileg kijelölt helyett, ha ennek dokumentált orvosi indoka van.

Dr. Bodnár Imre ismertette a kampány megszervezésének és lebonyolításának részleteit. Öt oltóhelyre kellett huszon­nyolc háziorvos betegeit beosztani. A főigazgató megköszönte, hogy sokan kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal érkeztek, ezzel is gyorsítva az oltás folyamatát. Szombaton a maximális oltási létszám felett teljesítettek, vasárnap a Szputnyik V-vel lassabban tudtak haladni, mert itt minden jelentkezőnek vérnyomást is kell az oltás előtt mérni, és több kizárási kritérium van. Erre a két napra megnyitották a főépületet is az oltópontok számára, de hét közben csak az oltóponttá alakított szakrendelőben zajlik az oltás, ahol körülbelül százötven oltást végeznek naponta.

Az oltakozók kézfertőtlenítést, hőmérsékletmérést követően jutnak be az épületbe, az előzetes adminisztrációt az oltóhelyre irányítás követi, majd az oltó orvos újra kikérdezi a jelentkezőket. Az injekció után húsz percig várakoztatják a beoltottakat, azok várnak többet, akiknél az oltó orvos ezt betegségük, esetleges allergiájuk miatt javasolja.

Borítóképen: Szabó Péter (balra) és dr. Bodnár Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában