Hajdan

2021.04.19. 15:30

A kórbonctanon landoltak a Prosectura plakátjai

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

60 ÉVE „bensőséges ünnepség keretében adták át rendeltetésének Tolna megye egyik legszebb, legkorszerűbb egészségügyi rendelőintézetét Szekszárdon. A berendezésen kívül mintegy öt és félmilliós beruházással készült el. Az ünnepségen részt vett dr. Doleschall Frigyes egészségügyi miniszter is.”

60 ÉVE nemzetközi borbemutatónak adott otthont Szekszárdon a városi tanács klubhelyisége. „Tizenhat külföldi díjnyertes bort mutattak be a hazaiak mellett. Ezek szovjet, bolgár, csehszlovák, francia, ausztráliai, görög, román, NDK és olasz borok voltak.”

60 ÉVE zajlott le a fővárosban a Budapest Közép – Tolna megye ifjúsági válogatottjainak labdarúgó mérkőzése. A 10:0-ás eredmény mutatja, hogy „a Tolna megyei csapat egy pillanatig sem tudott komoly ellenfele lenni a budapestieknek. Az első félidőben a Tolna megyei játékosok nem is mentek át az ellenfél térfelére.”

50 ÉVE Sióagárd határában emberi koponyába szaladt az egyik munkás ásója. Rosner Gyula régész végezte a további feltárást. „– Ezen a helyen – mondotta – egy kelta telep állt, amely átnyúlt a római korba. Két szemétgödröt találtunk, valamint egy 20-22 évesnek tűnő nő, és hasonló korú férfi egymáshoz roppant közel fekvő csontvázát.”

50 ÉVE Vadszamár és vigyori címmel Lázár Ervin írt novellát a lapba kisiskolásként megélt, tanórai megpróbáltatásairól. A Kossuth-díjas író Felsőrácegresen, majd Sárszentlőrincen végezte elemi iskoláit. 1950 októberétől Szekszárdon lett a Garay János Gimnázium diákja.

35 ÉVE „a Tolna Megyei Állami Építőipari Vállalat szocialista brigádjai társadalmi munkában Berhidán dolgoztak a földrengés-károsultak lakásépítésén. A mintegy 100 fős kőműves, ács, betonozó, lakatos csapat vállalta, hogy a hét végén négy családi házat felépítenek a födémszintig. A vállalt feladatokat maradéktalanul teljesítették.”

35 ÉVE „a megyében dolgozó kis­iparosok száma kilencven fővel csökkent. Jelenleg 3355 kisiparos áll a lakosság szolgálatában.”

35 ÉVE „háromnapos látogatásra Szekszárdra, a nyomdába érkezett a jugoszláviai Sibenik város nyomdájának négytagú küldöttsége. A két nyomda 1984 őszén kötött együttműködési szerződést, tavaly a szekszárdiak jártak Sibenikben.”

25 ÉVE Bayer Béla, bonyhádi szerző műve is szerepelt a Bluffton College (Ohio, USA) 1996-os kiállításán. „A regény kategóriában az író Frida című alkotása aspirál majd a kiírt díjak valamelyikére. A szerzőnek ez lesz a második külhoni jelentkezése, hisz Tavirózsa című gyermekkötetével az UNESCO Gyermek- és Ifjúsági Irodalom pályázatára nevezett.”

25 ÉVE a fácánkerti kastély utolsó tulajdonosának fia járt a településen. Az USA-ban élő Kunffy Antal az ősi „sasfészekben” kereszteltette meg unokáját.

25 ÉVE a szekszárdi Prosectura zenekarnak címzett, nagyméretű, vaskos csomag tévedésből a megyei kórház proszektúráján, azaz kórbonctanán landolt. A küldemény a koncertkörutat részletező falragaszokat, plakátokat tartalmazta.

A Prosectura: Fenyvesi Ferenc, Ujj Zoltán, Polgár Tamás, Imre Norbert Fotó: TN-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában