Májusban érkezhet vízpótlás

2021.04.23. 19:10

Az alacsony vízállás előnye: felújítják a zsilipet

Hónapok óta kritikusan alacsony a tolnai holtág vízszintje, ami lehetővé teszi a Mádi-Kovács-zsilip karbantartását.

S. K.

Forrás: Beküldött kép

Hónapok óta kritikusan alacsony a tolnai holtág vízszintje. Ennek az alacsony vízállásnak egy előnye azért van: lehetővé teszi az Északi- és a Déli-holtágat elválasztó, a két fő ág vízszintszabályozásában fontos szerepet játszó Mádi-Kovács-zsilip karbantartását.

Ezt még azelőtt kell megtenni, hogy a remények szerint májusban megérkezik a várva-várt vízutánpótlás a Déli-holtágba a Sióból, a Kutyatanyai-zsilipen keresztül.

Rendbe teszik a halrácsokat Fotó: Beküldött kép

A Mádi-Kovács-zsilip rendbetételét a tolnai önkormányzat cége, a Thelena Kft. végzi. Bauer József, a cég ügyvezetője elmondta: a zsilipből kiemelték az évek során elrozsdásodott halrácsokat, amelyeket felújítanak. A zsilip medrét kitisztították, kiszedték a – még a híd felújítása során visszamaradt – betontömböket, fémdarabokat. A zsilip kövezett rézsűjén kinőtt fákat is kivágták.

A halrácsok visszahelyezése után úgy fogják beállítani a zsilipgerendákat, hogy a Déli-holtágból az Északi-holtág is megfelelő mennyiségű vizet kaphasson. A zsilip rendbetétele nagyjából félmillió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában