szekszárd

2021.04.28. 13:50

Öt helyett három bizottsággal működhet tovább a közgyűlés

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Jelentős változás történt Szekszárdon a városi közgyűlés bizottságainak összetételében. Ezt ismertette szerdán délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Ács Rezső polgármester. A korábbi ötről háromra csökkent a bizottságok száma, s egy-egy bizottságnak hét képviselő lehet tagja, mégpedig úgy, hogy az tükrözze az önkormányzati választás eredményét.

A 2019. őszi önkormányzati képviselőválasztást követően, amikor a Fidesz-KDNP frakció négy egyéni és két listás, az Éljen Szekszárd frakció hat egyéni és két listás mandátumot kapott, a korábbiaktól eltérően nem három, hanem öt bizottsága alakult meg a közgyűlésnek, s ebből három csak az ÉSZ képviselőiből állt. Ez az új bizottsági struktúra a városnak évente 32 millió forinttal több kiadást jelentett, a hivatal osztályai számára pedig jelentős többletmunkát okozott, ami miatt is többen elmentek az önkormányzattól.

Időközben viszont megszűnt az ÉSZ frakció többsége, s Ács Rezső polgármester, tekintettel a gazdaságossági szempontokra és a hivatal köztisztviselői munkaterhének csökkentésére, javaslatot tett – a korábbi évek bizottsági struktúrájának megfelelően – a három bizottság visszaállítására. Így lesz egy gazdasági és pénzügyi ügyekkel, egy humán és egy szociális, környezeti és fenntarthatósági ügyekkel foglalkozó bizottság.

A három bizottságban, tükrözve a közgyűlés összetételét, mindkét frakció három-három helyet kapna, a fennmaradó hetedik helyre pedig az adott szakterületen tapasztalattal rendelkező külső szakértőt kérnének fel. A gazdasági és pénzügyi ügyekkel foglalkozó bizottságban három-három képviselő lesz mindkét frakcióból, a bizottság hetedik tagjára a polgármester tesz javaslatot. A humánügyekkel foglalkozó bizottságban is hárman-hárman képviselik a frakciókat, a hetedik tagot ők hatan választanák. A szociális, környezeti és fenntarthatósági ügyekkel foglalkozó bizottság elnökének Zaják Rita önkormányzati tanácsnokot, független önkormányzati képviselőt javasolta a polgármester, ebbe a bizottságba mindkét frakció két-két képviselő delegálására jogosult, a hatodik tagot a bizottság elnöke, s a hetediket pedig a polgármester javasolja.

A javaslatot Ács Rezső egy hete elküldte a frakcióknak, s elmondása szerint az Éljen Szekszárd frakció nem válaszolt rá.

Borítóképünk: archív felvétel a polgármesterről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában