Segítenek pénzzel, pályázattal, tanáccsal a kisvállalkozásoknak

Az egész világot sújtó pandémia mindenütt komoly gondokat okozott és mostani harmadik hulláma szinte letarolta a gazdaságot.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Az oltások haladtával a vírus legyőzése már csak idő kérdése, és gondolni kell az újraindulásra. Ezért Szekszárdon még március elején Ács Rezső polgármester kezdeményezte, szervezzenek egy csapatot, segíteni ismét életre kelteni a szünetelő mikro-, és kisvállalkozásokat.

Ebben lett partner Korcsmár István, az Alisca Bau nyugalmazott vezérigazgatója, aki társadalmi munkában, ingyen vállalta a szakértőkből álló kerekasztal megalakítását, csütörtökön délelőtt pedig sajtótájékoztatón ismertették programjukat.

A hattagú kerekasztal, amelyben ott van a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Megyei Mérnökkamara is, hármas célt tűzött maga elé, mondta Korcsmár István.

Első az egyéni vállalkozók, mikro-, és kisvállalkozások segítése. Ennek része egy Szekszárd kártya megalapozása, ebből támogatnák a vállalkozások olyan kiadásait, amivel más, szintén szekszárdi vállalkozásoknak fizetnének.

A kerekasztal másik célja, a városi pályázatok segítése. Ugyanis ezek legtöbbje évekkel ezelőtti árakkal készült, s azokat át kell számolni, mert időközben az árak és bérek néhol többszörösére nőttek, így a megpályázott beruházásokat az eredeti összegből nem lehetne megvalósítani.

Harmadik része a programnak egy élhetőbb, kedveltebb, vonzóbb megyeszékhely kialakítása. Ebbe tartozik többek között – amiről mi is írtunk – a Bartina tetején a kilátó kialakítása. Említette még az egyre látogatottabb Bati kilátó környékének kulturáltabbá tételét, esetleg vizesblokk építését, s a vezérigazgató beszélt arról is, hogy virágokkal lehetne szebbé tenni a város tereit, s az útkereszteződésekben a körforgókat.

Ács Rezső elmondta, a cél érdekében létrehoztak egy újraindítási alapot. Ebbe került az az ötmillió forint, amely megmaradt, mert a pandémia miatt nem fizetettek ki képviselői tiszteletdíjakat. Ezt az alapot 80-100 milliósra tervezik bővíteni, ehhez a polgármester, saját forintjaival, személyesen is hozzájárul. Ebből az alapból kisvállalkozások a pályázati önerő kifizetéséhez kaphatnak támogatást, a pályázat pedig majd fejlesztést eredményez, amely segíti a munkahelyek megtartását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában