Ajándék a városnak

2021.05.05. 17:30

Az összetartozásunk jelképe lesz a kapu

Székelykaput állítanak fel Pakson, a Táncsics parkban. Erről a tervről tartottak szerdán helyszíni egyeztetést, ahol elmondták, a város egyik díszítőelemének szánják a hagyományos motívumokkal ellátott kaput.

Kalmár Klaudia

Fotó: Molnár Gyula

A bejáráson jelen volt többek között Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke, aki kiemelte, egyesületük idén harminc éve működik, s a kerek évforduló alkalmából állítják fel a székely kaput.

– A tavalyi év az összetartozás éve volt, akkor nem sikerült megoldani, hogy ide kerüljön a székelykapu, ezért az idei évre tettük át – mondta. – Székelyföldön két jelentős fizikai feladata volt a kapunak. Az egyik az, hogy az udvar ékes díszeleme volt, a másik pedig az, hogy ezt használták a fő portának. Pakson a város díszítéséért fog felelni, a kapu nyitott lesz, melynek jelentősége, hogy mindenkit szeretettel várunk és beengedünk rajta.

Bándi Imre, az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének elnöke

– A székely embernek szeretete sugárzik belőle. Az erdélyi magyarok nagy számban vannak jelen Tolna megyében, s Pakson is. Ennek is a jelképe a kapu, hogy élnek itt erdélyiek, székelyek. Ezért ajándékba szeretnénk adni a székelykaput a városnak – tájékoztatott az elnök.

Nem mindenki tudja talán, hogy Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke – aki szintén jelen volt a tegnapi terepszemlén – erdélyi származású, és fontosak számára a székely gyökerek.

– Örömmel álltam be az Erdélyi Magyarok Tolna Megyei Egyesületének kezdeményezése mögé, hiszen ők szerették volna, hogy legyen Pakson is, a Táncsics parkban egy székelykapu, ahol tavaly a trianoni emlékművet is felállították. Az összetartozás gondolatát szeretnénk ezzel a székelykapuval erősíteni, hogy mint magyar nemzet, a száz évvel ezelőtti tragédia ellenére is összetartozunk és egy nemzet vagyunk.

Orbán Attila, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke
Fotó: Molnár Gyula

– Mindent meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy egymást erősítsék az anyaországiak és a külföldön élő magyarok. Pakson is vannak erdélyi magyarok, örülnek, ha látják a székely szimbólumokat – mondta Orbán Attila.

Motívumok

A székelykapu már a középkorban is létezett, mint fedeles kapu. Ezt fejlesztették tovább a székelyek és tették magukévá a jellegzetes motívumokkal. Ezek a minták kötöttek, a paksi székelykaput is ezek díszítik, a város és az egyesület címerével együtt. Augusztusban adják át a befogadó helyet, a hónap végén állítják fel a kaput, és szeptember 4-ére készül el, mikor egy ünnepséggel tervezik felavatni.

Borítóképünk: Bándi Imre és Orbán Attila nyilatkozott a sajtónak a bejárást követően

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában