Időjárás

2021.05.31. 11:53

Kínzó gyötrelmek válogatott tárházát szabadította ránk a tavasz

Az idei április és május változékonyságban minden eddiginél mozgalmasabb volt. Több olyan nap is akadt, amikor egyszerre két időjárási front is gyötörte az arra érzékenyeket. Az ember ilyenkor úgy érzi magát, mintha hullámvasúton ülne, csak közben iszonyú fejfájással, ízületi panaszokkal, rossz közérzettel is meg kell küzdenie.

Mauthner Ilona

Rendkívül mozgalmas az idei tavasz, már ami az időjárás változásait illeti. Az arra érzékenyeket alaposan meggyötri az egymást váltó hideg-meleg frontok. – Nem tehetek róla, de már a hidegfront érkezése előtt fél nappal kutyául érzem magamat, a vérnyomásom össze-vissza ugrál, ideges vagyok, szédülök, mondta a 48 éves Horváth Péterné. Bosszant, mert a nálam idősebbek is jobban viselik a frontokat. Anyukám például elmúlt hetvenéves, de nem panaszkodik annyit mint én.

Érzékenyebbek lehetnek ugyanakkor az érrendszeri betegségben szenvedők, a kisgyermekek, az 50 év felettiek, a túlsúllyal vagy immunproblémákkal küzdők egyaránt, mondta dr. Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. Az időjárást és a fronthatásokat ma már különböző mobilapplikációkkal, neten is nyomon követhetjük. Ha előre készülünk rá, a frontérzékenység jól kezelhető, tette hozzá.

Amikor hidegfront érkezik akkor a levegő hőmérséklete és a páratartalom csökken, ugyanakkor nő a légnyomás. A következő tünetek léphetnek fel: heves szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, nyugtalanság, alvászavarok. Erősödhetnek a reumatikus és a gyomorfekéllyel járó fájdalmak, gyakrabban jelentkezhetnek keringési problémák, asztmás és epilepsziás rohamok egyaránt.

Ha a melegfront közelít a levegő hőmérséklete és a páratartalom emelkedik, a légnyomás csökken. Már a front megérkezése előtt pár órával, számíthatnak bizonyos tünetek megjelenésére az erre érzékenyek. Ilyen lehet a szaporább pulzusszám és légzés, fáradtság, esetleg ingerlékenység, migrénes fejfájás. Nőhet az infark­tus veszélye, erősödhetnek az allergiás tünetek, a gyulladásra való hajlam, csökkenhet a vérnyomás, sőt depresszió és alvászavar is kísérheti.

Nem tévhit, az időjárási front valóban hatással van a szervezetünkre, ezt egyre több kutatás bizonyítja, erősítette meg dr. Gonda Mária szekszárdi gyermekorvos. A doktornő szerint a jellegzetes hatásokat nem szabad lebecsülni, mert bár egészséges ember nem hal bele a légköri jelenségbe, a légnyomás hirtelen változásába, a meglévő betegségek tüneteit veszélyes mértékben felerősítheti. A csecsemőknél alvászavarok, ebből adódóan pedig nyugtalanság, étvágytalanság jelentkezhet. A nagyobb gyerekeknél fejfájás is.

Létezik speciális szűrővizsgálat

Hogyan védekezzünk fronthatás esetén, teszik fel a kérdést az érintettek. Rendszeresen mozogjunk. Tartózkodjunk minél többet a szabadban. Segíthetnek a káliumban és magnéziumban gazdag ételek például: banán, paradicsom, narancs, burgonya. A speciális időjárás-érzékenységi szűrővizsgálatok segítenek feltárni, hogy ki mennyire érzékeny az időjárási hatásokra, és hogy milyen mértékű a veszélyeztetettsége. Az erősebben érintettek részletes kivizsgálást is kérhetnek, amelynek során egyéni Meteo-Profilt is felállítanak a szakemberek.

Borítóképünkön: Segít a mozgás és a megfelelő táplálkozás a megelőzésben, sőt ma már mobilapplikációk is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában