Hajdan

2021.05.17. 15:30

Kínzókamrát fedeztek fel a simontornyai várban

„Ezen a héten történt” sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Fotó: TN-archív

60 ÉVE „kivonultak az utcára a pincehelyiek. Néhány nap óta nagy csoportokban lepik el az utcákat – az épülő törpevízmű csöveinek lefektetéséhez ássák ki az árkokat társadalmi munkában, ki-ki a maga háza előtt. Nem egy családból hárman-négyen is dolgoznak.”

60 ÉVE „a MEDOSZ Tolna megyei Bizottsága rendezésében harminc mezőgazdasági dolgozó vett részt jutalom-társasutazáson a Szovjetunióban. A résztvevők megismerkedtek a szovjet főváros nevezetességeivel. Kiemelkedő eseménye volt a társasutazásnak az, hogy Házi Gyulát, a Dunaföldvári Állami Gazdaság igazgatóját vendégül látta Vorosilov marsall, a Szovjetunió legfelsőbb tanácsa elnökségének nyugalmazott elnöke.”

50 ÉVE „elkészült a Borsodi Vegyi Kombinát szekszárdi gyáregysége. Az olasz gyártmányú gépen megkezdték a termelést – az első méter falburkoló műanyag lécek elhagyták az extrudert.”

50 ÉVE „kínzókamrát fedeztek fel a simontornyai vár restaurálása közben. A kazamatában feltárt titkos helyiség falán nagy vaskarikák maradtak fenn. A kamra kőfalát a restaurálók most áttörték, s átjárót építenek hozzá az öreg toronyhoz, hogy elérhetővé tegyék majd a látogatóknak.”

50 ÉVE „Tolna Tourist felirattal panorámabusz jelent meg Szekszárdon, melyet a Tolna megyei Idegenforgalmi Hivatal vásárolt. A maga nemében első fecskének számít Tolnában az Ikarusz-gyár terméke, és speciálisan idegenforgalmi célokra készül.”

35 ÉVE a HNF Bonyhád Városi Bizottsága mellett működő német nemzetiségi bizottság, valamint a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ német nemzetiségi napokat rendezett. A kétnapos program keretében a Német Szövetségi Köztársaságból érkezett schlien­geni fúvószenekar is bemutatkozott, méghozzá nagy sikerrel.

35 ÉVE „közel ezer ipari szövetkezeti dolgozó és családtag vett részt az Ipari Szövetkezetek Tolna Megyei Szövetségének szervezésében megrendezett szövetkezeti találkozón a váraljai parkerdőben.”

35 ÉVE az NB II. soros fordulóján a Szekszárdon pályára lépő váci labdarúgócsapat 5–0-s arányú, kiütéses győzelemmel lépte le a vendéglátó lila-fehéreket.

25 ÉVE millecentenáriumi fesztiválnak adott otthont Paks. „Elsőként a város szülöttje, Pákolitz István köszöntötte az ünneplőket Gyöngyharmat című versével, majd Herczeg József polgármester lépett a mikrofonhoz. Anton Westner, Paks bajorországi testvérvárosának, Reichertshofennek a polgármestere is köszöntötte az ünneplő Duna-parti város polgárait.”

25 ÉVE volt százéves a bátai szivattyúház. Az évforduló alkalmából a Magyar Hidrológiai Társaság Tolna megyei körzeti csoportja, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a Bátai Polgármesteri Hivatal közösen szervezett emlékülést a településen.

25 ÉVE befejeződött a 100. tanév a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban. „A száz év alatt egy kisvárosnyi, tízezer diák érettségizett le a szekszárdi Garay gimnáziumban, mondta Lemle Béláné igazgató.”

Ballagó garaysta gimnazisták Szekszárdon Fotó: TN-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában