lezárult az emlékév

2021.05.14. 16:30

Köszönetet mondtak az ápolóknak a megyei kórházban

Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház parkjában, Kossuth Zsuzsannának, az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónőjének emlékére pár éve ültetett emlékfa, és a Lámpás Hölgynek nevezett Florence Nightingale-nek tavaly állított emlékoszlop mellett emlékeztek meg pénteken az Ápolók Nemzetközi Napjáról.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Az ünnepen Pappné Kozma Krisztina ápolási igazgató azzal kezdte megemlékezését, hogy február 19-én, Kossuth Zsuzsa születése napján elmaradt a tervezett ünnepség, mert akkor már mindenki erejét lekötötte a járvány. Számokat sorolt: több mint kétszáz átirányított szakdolgozó, kétszáz beteg a járványkórházban, ötven lélegeztető gép, 1318 ampulla felbontott C-vitamin egy műszak alatt, rengeteg teszt, diagnosztikai vizsgálat, felvett járványügyi jegyzőkönyv, sok beteg munkatárs, elveszített és elfáradt lélek. Akkor, mondta, velük volt Florence Nightingale szelleme, a nővérnek, aki a krími háború alatt megváltoztatta az ápolást és a kórházak arcát.

Most, ezen az ünnepen, amely egyben az ő emlékévének zárása is, jár a köszönet és tisztelet a kórház minden dolgozójának és a szekszárdi járványkórházba átvezényelt bonyhádi, dombóvári, paksi, szigetvári, mohácsi, komlói, siófoki ápolóknak, a katonáknak, a kórház lelkészségének, önkénteseknek, adományozóknak.

Dr. Vidáné dr. Szűcs Mária, a kórház orvosigazgatója elmondta, ezekben a nehéz hónapokban is az ápoló, a nővér volt az a biztos pont, akihez a beteg mindig fordulhatott. Aki biztosan elérhető volt, akitől panaszára azonnal gyógyírt várhatott akkor is, mikor az orvos a műtőben operált, vagy vizsgált, nem volt közvetlen elérhető. Az ápolók voltak azok, akik a nap minden órájában, kényelmetlen védőruhában ott voltak a betegágy mellett. Amikor kijelölt járványkórház lett a szekszárdi, s a 18 ágyas fertőző osztályt 288 ágyas járványkórházzá, a 16 ágyas intenzív osztályt pedig 54 ágyasra kellett bővíteni, jöttek a többi osztályokról, s megsokszorozódott a munkájuk. Ezért jár mindenkinek az elismerés.

Az ünnepen Konrád János kórházparancsnok-helyettes tolmácsolta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok köszöntését, majd Kárpáti Veronika, a Magyar Ápolási Egyesület Tolna Megyei Szervezetének nevében, áldozatos munkájának elismeréseként tiszteletbeli ápolóvá avatta Kincsesné Till Andrea betegvezetőt. Az ünnep szakmai elismerések átadásával, majd mécsesgyújtással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában