öröklés

2021.06.01. 14:00

A végrendelet megléte még nem garancia az öröklésre

Hogyan kell érvényes végrendeletet készíteni? – kérdezte egy olvasónk.

TN

Forrás: Shutterstock

Dr. Pesthy Gergely szekszárdi ügyvéd válaszolt: Egyre többen végrendelkeznek, amelynek oka lehet, hogy egyrészt emelkedik az emberek jogtudatossága, másrészt bonyolultabbá váltak a családi kapcsolatok. A végrendelet írása, végrendelkezés általánosan ismert fogalmak. Tisztában vagyunk vele, hogy végrendelet írásával a halálunk esetére kijelölhetjük, hogy ki és mit örököljön utánunk.

Végrendelet írása nem feltétlenül jár hivatalos eljárással. A Ptk. rendelkezései szerint a saját kezűleg írt és a végrendelkező által aláírt végrendelet is érvényes, ha szerepel benne minden törvényes elem. Ha a végrendelet olyan hosszú, hogy nem fér el egy lapra, akkor minden oldalt alá kell írni, és sorszámozni kell őket. Tanú csak akkor kell a végrendelethez, ha azt nem az örökhagyó írja saját kezűleg.

A végrendeleti örökös és ennek közeli hozzátartozója nem lehet sem tanú, sem közreműködő a végrendeletben. Azaz nem írhatja le, nem fogalmazhatja meg, egyáltalán nem határozhatja meg a tartalmát.

Ezenfelül végrendeletet készíthet közjegyző és ügyvéd is. Ők pontosan tisztában vannak azzal, hogy mit kell beleírni a végrendeletbe azért, hogy az örökös biztosan örököljön. Végrendelkezni az egész vagyonról vagy annak egyes részeiről is lehet, akár több örökös részére is. Így az örökhagyó a lakását, szőlőjét, autóját, bankbetétjét eloszthatja a végrendeleti örökösök között. Több örökhagyó nem készíthet közös végrendeletet, kivéve az együtt élő házastársak. Ebben az esetben természetesen egyikük írja saját kezével az okiratot, a másikuk elég, ha aláírja és írásban saját kezűleg kijelenti, hogy ez az ő végrendelete.

Borítóképünkön végrendeletet készíthet közjegyző és ügyvéd is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában