Értény

2021.07.26. 17:30

A találkozás újra örömet adott a közösségnek

Kilencedik találkozójukat tartották az elmúlt hétvégén az Értényről elszármazottak. „Értény Községért” kitüntető címeket adományozott a képviselő-testület azoknak, akik jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

Munkatársunktól

Fotó: Beküldött kép

A vártnál több résztvevővel tartották meg szombaton Értényben az elszármazottak kilencedik találkozóját. A rendezők a már hagyományos szentmise után köszönték meg Bartha Zsolt plébánosnak az eddigi szolgálatát, Máj Zoltánnénak és Holló Katalinnak pedig a szervezéshez, a programok megvalósításához, illetve a könyvkiadáshoz nyújtott segítségét.

Gománné Szabó Zsuzsanna polgármester a testület nevében a „község életének fejlesztése terén végzett kiemelkedő munkájáért, mellyel jelentősen hozzájárult a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez” indokkal „Értény Községért” kitüntető címmel jutalmazta Simon Ferencné, Szabó Károlyné, Molnár Béla, Dr. Kovács Zoltán, Ékes László és Molnár Károly munkáját.

Az utóbbi hosszú évek óta örökíti meg kamerájával a falu közösségi eseményeit, míg az előbbieknek a helytörténeti gyűjtemény kialakítása köszönhető, amelyet színvonalas megnyitó, majd megáldatás után ajándékba adtak szülőfalujuknak.

A környéken egyedülálló, a múlt emlékezetére, a jövő okulására szolgáló gazdag gyűjtemény több mint 140 fotón mutatja be a régieket hétköznapjaikon, ünnepeiken, a dologidejüket, a családi eseményeiket, az építészetet, a viseleteiket – a redesgatyától, selyemruhától az öltönyig, az otthonkáig –, köteleségteljesítésüket, az iskolájukat, a tsz-világ idejét, a paraszti eszközöket.

A kialakított életképek – a vetettágyas, bölcsős, szentképes, tükröskászlis, fönnállós szobarészlet, az ötletes lakószoba-, illetve konyhamegoldás, a pillésfőkötős újpár, a selyem és bársonyruhás öregasszonyok, a fonó és morzsoló, unokát mesekönyvvel váró idősek, a borkészítés eszközei, az állattenyésztésre utaló fejéskellékek és a fal melletti polcokon sorakozó eszközök – nemcsak a múltba visznek, hanem élővé teszik a voltat. Aki belép, hazaér.

A hangulatot a találkozás adta öröm mellett fokozta a finom ebéd, Kovács István érdeme, valamint Neumayer János, dr. Kovács Zoltán és Ékes László nótára serkentő harmonikajátéka. Az elköszönők ígérték: jövőre újra találkoznak.

Borítóképünk: A találkozó résztvevői a most átadott helytörténeti gyűjtemény tárgyait szemlélik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában