Eldőlhet, tesztelik-e a kínai vakcinával oltott szekszárdi időseket

Gazsó Rita

Fotó: Shutterstock

Koronavírusantitestszint-mérési akciót kezdeményezett a szekszárdi önkormányzatnál Gulyás Róbert, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) képviselője, amely a tervek szerint a hatvan év feletti, Sinopharmmal oltott lakosságot érintené. A szekszárdi önkormányzat Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottságának legutóbbi ülésén napirendre vett előterjesztés ingyenes felmérést javasol az érintettek számára, mivel az ÉSZ képviselője bizonytalanságot érez a vakcina hatékonyságát illetően – tudta meg lapunk Gréczy-Félegyházi Gyöngyvértől, a bizottság elnökétől.

Az előterjesztés a Videoton vállalat dolgozói körében június végén elvégzett ellenanyagszint mérésére hivatkozik, eszerint az itthon használt ötféle vakcinából négy esetében mindenkinél, a Sinopharmmal oltott hatvan év felettiek harmadánál viszont nem indult el az antitesttermelés.

Gréczy-Félegyházi Gyöngy­vér elmondta, az önkormányzat szociális bizottságának tagjai megállapodtak abban, hogy Szekszárd egészségügyi gondnoksága felméri az érintett lakosság számát és a vizsgálat költségvonzatát. Ezután hozzák meg a döntést, melyhez szükséges megjelölni azt is, hogy a költségvetés mely sorából tudnák fedezni a vizsgálatokra szükséges összeget.

A bizottság elnöke jelezte, a döntés meghozatala előtt a Videoton illetékeseitől mindenképp tájékozódni szeretnének a hír valóságtartalmáról.

Tegnapi hír, miszerint lezárult a Semmelweis Egyetem júniusi ellenanyag-vizsgálata. Ennek eredménye alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést.

Mint ismeretes, a WHO akkor tart hatásosnak egy védőoltást, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik róla, hogy a szer minimum ötven-hatvan százalékos hatékonysággal működik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában