Székely körök

2021.07.26. 07:00

Lecsók is versenyeztek a teveli Lekvárfőző Napon

A dombóvári székely kör baracklekvárja nyerte el leginkább a zsűri tetszését a teveli székely kör Lekvárfőző Napján, amelyen idén először lecsót is főztek, s természetesen azt is megversenyeztették.

Rónai Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Már messziről lehetett érezni a hatalmas üstökben rotyogó jellegzetes sárgabarack illatot a teveli székely házhoz érkezve. Idén azonban másfajta illat is megcsapta az ember orrát: először hirdettek ugyanis lecsófőző versenyt a négy résztvevő székely kör részére. Mindegyiket megízleltük, de laikusként nem volt könnyű eldöntenünk, hogy melyik is lehet a nyerő.

A szakavatott zsűri végül íz, zamat, állag és szín alapján a nagymányokiak lecsóját találta a legfinomabbnak, a második helyen a teveliek, a harmadikon a dombóváriak, a negyediken a vaskútiak végeztek. A lekvárok versenyében – hasonló kritériumok alapján – a dombóváriak győztek, megelőzve a nagymányokiakat és a vaskútiakat, a teveliek jó házigazdaként itt mindenkit előre engedtek.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a nap megnyitóján arról beszélt, hogy választókerületében a teveli az egyik legaktívabb székely kör, amely a Magyar Falu Program által nyújtott pályázati lehetőségekkel élve vásárolta meg azokat a sátrakat és sörpadokat, amelyeket ezúttal avattak fel a vendégek.

Erős Pál, a Teveli Székely Kör elnöke ehhez hozzátette, hogy egy fűnyírót és egy fűnyíró traktort is vásároltak az elnyert támogatásból. Azt is elújságolta, hogy hamarosan egy kilenc személyes kisbuszt is vehetnek majd szintén pályázati pénzből, ami nagyban megkönnyíti majd az utazásaikat, ezáltal a kapcsolataik építését mind a határon innen, mind pedig azon túl.

Mint az elnök fogalmazott, a koronavírus-járvány lecsengése után már mindenki nagyon várta, hogy újra találkozzanak, újra együtt lehessenek, s újra egy hangulatos napot tölthessenek el. Egyúttal köszönetet mondott a Fazekas Gyümölcsnek, akik a lekvárfőzéshez a sárgabarackot ajánlották fel, illetve a Veres Pincészetnek, amely finom borokkal járult hozzá a jó hangulathoz.

A vaskúti székelyek ezúttal is meglepték a házigazdát, illetve a vendégeket: idén egy lakodalmas táncot adtak elő, óriási sikerrel. A mulatság éjszakába nyúlóan ért véget, a vendégek mosolyogva, viszontlátással búcsúztak – jövőre az ötödik lekvárfőző versenyre mindannyian visszatérnek majd.

Borítóképünk: Potápi Árpád János államtitkár is segédkezett a lekvárfőzésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában