Országjáró

2021.08.02. 19:15

Bonyhádról jelentkezett a Kossuth Rádió műsora

Vizin Balázs

Fotó: Beküldött kép

A Völgység fővárosából jelentkezett a Kossuth Rádió Országjáró című műsora szombaton. A rendezvénytérről sugárzott közel háromórás műsor ízelítőt adott Bonyhád kulturális, történelmi, turisztikai értékeiből, gasztronómiai kincseiből, és aktív közösségeit is bemutatta. Az adás kezdetén Bischof Tamás történelemtanár beszélt a település kialakulásáról. Elmondta, hogy a mai Bonyhád története a 18. században kezdődött, amikor idevándoroltak magyarok, svábok, zsidók, szerbek, később a cigányok. Ezáltal soknemzetiségű, vallásában is változatos közösség jött létre. Ebben az időben, az 1700-as évek közepén érkeztek a Perczelek is, akik hozzátettek a város fejlődéséhez: építettek, vállalkoztak, számos közéleti szerep fűződik a nevükhöz. Közülük a legismertebb Perczel Mór honvédtábornok volt.

A Perczel név még többször előkerült a műsorban, például a róla elnevezett park, vagy a gyönyörűen megújult, nemrégiben átadott kúria kapcsán. Felsorolni is nehéz lenne, hogy mi minden színesítette az Országjáró völgységi kitekintését: a sváb pacskeroktól, a zenén, a természetvédelmi értékeken, a múzeumi kincseken, a székely emlékparkon, Wass Albert köztéri szobrának történetén a zománcgyárig, mind tükrözi, hogy értékekben bővelkedik a város.

Szabó Tibor (balról), Stekly Zsuzsa, Czifra Szilvia és Domokos István (Beküldött kép)

Ezt erősítette meg az interjú során Szabó Tibor alpolgármester is. Hangsúlyozva, azon dolgozik a város vezetése, hogy még szerethetőbb és élhetőbb legyen Bonyhád. A vele készült beszélgetés végén az Országjáró kincsesládájába helyezte el a város felajánlását, egy gyönyörű, Stekly Zsuzsa-tűzzománcalkotást, amelynek a rádióműsor következő helyszínén örülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában