gasztronómia

2021.08.11. 11:30

Ízőrzők: Madocsán forgatott a Duna TV

Megyénkben jártak az Ízőrzők. Madocsa mutatkozott be látnivalóival és hagyományos ételeivel. A település benne lesz a tévében.

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

Stílszerűen szólva, egyedülálló ízt képvisel a hazai konyhaművészeti kínálatban az Ízőrzők című műsor. Róka Ildikó és Móczár István 2007 óta, tehát lassan tizenöt esztendeje járja az országot és kutatja, illetve tálalja a közönség elé a régi magyar konyha hagyományos étkeit. Ám a tévénéző még ennél is többet kap.

Az alkotó páros egyrészt megmutatja azt a gasztronómiai tudást, amelyet anyáink-nagyanyáink még ismernek, de az őket követő nemzedékek már nem tanultak meg, másrészt – fogalmazott honlapjukon Róka Ildikó – „érdekes és értékes emberekkel beszélgethetünk, számtalan helyi értéket, látnivalót ajánlunk. Egy forgatáson azt mondták rólunk, hogy mi a Duna Televízió kézműves műsora vagyunk.”

Az elmúlt másfél évtizedben a páros több alkalommal is felkereste Tolna megyét, gazdag merítéssel bemutatva a települések sajátos ételkínálatait. Legutóbb, ezen a héten hétfőn és kedden Madocsa ízei kerültek terítékre.

– Kezdésként körbejártuk a középkori alapokon nyugvó református templomot, Kuti Jana viseletkészítőnél, majd a néptáncosok bemutatkozásakor nyugtáztuk, hogy a község ápolja hagyományait, a Duna-parton sétálva pedig vonzó kirándulóhely tárult elénk – sorolta Róka Ildikó.

– Hétfő délután Magyar Zsolt vadászmester tárkonyos vadragulevest, utána Kiss Ferencné hajtott lepényt készített. Kedden délelőtt Törjék István megismertetett bennünket a bikabokapörkölttel, Csapó Viktor pedig a madocsai lakodalmak elmaradhatatlan fogásával, a fokhagymás pacallal. A végére maradt az édesség, azaz a pannakuka, ezt a palacsintához hasonló étket Vörös Jánosné sütötte.

A kéttagú forgatócsoport valamennyi konyhaművészeti remeket módfelett ízletesnek találta. Ez a vélemény, miután a hazai népi ételek két szakértőjétől származik, bízvást nevezhető hitelesnek. Róka Ildikó azt is elmondta, hogy a másfél napos madocsai felfedezőútból huszonhat perces műsor készül.

A gasztronómia elkötelezett szerelmesei, avagy akik mindössze a finomságok, az ételkülönlegességek kedvelői, várhatóan november végén kóstolhatnak bele a madocsai kínálatba a Duna tévé szervírozásában.

Ez „röndös íz”

A települést Baksa Ferenc polgármester mutatta be az Ízőrzők stábjának. A község vezetője elmondta, hogy van mire büszkének lenni, elég megemlíteni a község épített örökségét, emlékműveit, természeti szépségeit és azt a néptáncos hagyományt, melynek máig meghatározó alapjait Földesi János, a Népművészet Mestere teremtette meg annak idején.

– Hagyományos vendégszeretetünkkel készültek ételeink – folytatta a polgármester. – Jóllehet az asztalra kínálatunknak csak egy szeletét tettük, abban is benne volt a lényeg, amit mi, madocsaiak úgy mondunk, hogy „röndös íz.”

Képünkön: a tárkonyos vadraguleves elkészítésének fortélyait Magyar Zsolt mutatta be Róka Ildikónak és Móczár Istvánnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában