kertészet

2021.08.06. 11:30

Kezdődhet a kertben a nyári másodvetés

Augusztus elejére már beérett a kiskertben a cukorborsó és a zöldbab is. A korán vetett vöröshagymát is fel lehet már szedni, vagyis egyre több a szabad terület.

Mauthner Ilona

Kár lenne kihasználatlanul hagyni az üres területeket, hiszen nyár vége felé haladva is vethetünk még növényeket. A késői termések – a másodvetések – sikere nagyban függ attól, hogy megfelelően elő tudtuk-e készíteni a talajt. Pont ezért, az ásás és a gereblyézés is elengedhetetlen lesz. Természetesen az öntözésről sem szabad megfeledkezni, amikor már fejlődésben vannak a növényeink, akkor bőségesen locsolni kell őket. Azt pedig tartsuk szem előtt, hogy másodvetésben néhány faj kevesebbet terem, mint fővetésben, de ez ne vegye el a kedvünket, hiszen a területet így is, úgy is művelni kellene, így legalább némi zöldséggel is megajándékozhatjuk magunkat ősszel.

Szerencsére bőségesen válogathatunk a finomabbnál finomabb növények közül, például a kelbimbó, a bab, a kapor és a kínai kel is ideális erre a célra. A hónap végétől egészen szeptember közepéig ismételten vethető a fekete retek és a hónapos retek is. Ültethetünk még mángoldot és brokkoliféléket is, ha esetleg tavasszal még nem tettük volna meg. A fejes salátáról sem kell lemondanunk, augusztus közepétől a hónap végéig fólia alá ismét vethetjük, ami akár az ültetési idő után hat héttel már szedhetővé válik. Sokféle egyéb saláta vetésének is ilyenkor van itt az ideje, a mezei és a tépő salátáról így még az őszi fagyok beállta előtt szedhetünk friss, egészséges leveleket.

Szintén jó választás lehet az áttelelő zöldségfélék közül az áttelelő spenót és sóska is, amelyeket szeptember végéig vethetünk el. Még idén is élvezhetjük a friss spenót ízét, ha augusztus végéig korai fajtát vetünk el. A megfelelő gondossággal előkészített ágyásokba ilyenkor a cékla és a póréhagyma is ideális lehet számunkra. Ezek a zöldségek a nálunk szokásos őszi időjárásnak köszönhetően még a fagyok előtt kifejlődnek. Az így megtermelt céklát pedig nagyszerűen lehet télen tárolni.

Ezek is érdekelhetik