az olvasó kérdez

2021.08.20. 15:20

Mi lehet ez a betegség? Apró horpadások az őszibarackon, húsában barna göbök

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Tengelici olvasónk a következő növényvédelmi kérdésben kért segítséget: az őszibarackon vannak apró horpadások, belül a húsában pedig barna gyufafej nagyságú göbök vannak. A kérdése az: mi lehet ez a betegség?

A kérdést továbbítottuk dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnöknek, aki a következőket válaszolta.

Az olvasó által leírt tünetek alapján egyértelmű választ adni nem lehet. Az őszibarack termésén lévő horpadások, göbök több kórokozótól és tápanyaghiánytól is eredhetnek. Leggyakoribb gombabetegsége a sztigminás levéllyukacsosodás, mely a gyümölcsön is mutat hasonló tüneteket, a forró idő azonban e kórokozónak nem kedvez, így nem valószínű, hogy ettől fertőződött meg. Gyakran előfordul őszibarackon is a himlő (sharka) vírusa, ami okozhatja a leírt tüneteket. A vírusok ellen vegyszeres védekezés nem hatásos, igyekezzünk a terjedésüket segítő szívó kártevők létszámát minimalizálni.

A hosszan tartó aszály a fáknak komoly stresszt jelent, aminek jelzése a tápanyaghiány lehet. A kalcium, magnézium hiánya több gyümölcsfajon is jelentkezhet a nyár folyamán.

A leírt tünetes gyümölcsöket érdemes lenne megmutatni egy növényorvosnak. Az integrált növényvédelem alkalmazása ajánlatos. A tavaszi lemosó permetezések, az engedélyezett gombaölőszer-hatóanyagok váltogatása és a létfontos mikroelemeket tartalmazó lombtrágyák rendszeres kijuttatása segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában