kiskertész

2021.08.15. 15:10

Szedhetjük a paprikát, paradicsomot, tököt

M. I.

20200724 Kenderes Gyönyörű a paradicsom, a paprika a kenderesi Krokavecz László őstermelő-családi gazdálkodó fóliáiban, de az uborka, a cékla is keresett a környező piacokon, ahol nagyobb fiaival együtt, maga értékesít. A legjobb minőségi ellenőr a legkisebb fia Marci, aki amint a képen is látható, imádja a paradicsomukat, mellette a fóliában, édesanyja, Mónika. Krokavecz László a piacokon azt tapasztalja, a vevők bizalma a járvány alatt nagyon megnőtt a hazai termelők árui iránt. S mostantól, hogy zászlóval is jelölni kell a magyar terméket, ez is ezt erősíti. Fotó: Daróczi Erzsébet DE Új Néplap ÚN

Fotó: MW

Az elmúlt hónapokban bőven kijutott a nagyobb szárazságokból, aztán a pusztító viharokból is. A kiszámíthatatlan időjárás most nehéz feladat elé állítja a kertészeket, holott az augusztus igazán mesés hónapnak számít, hiszen bőséggel lehet végre begyűjteni mindenféle termést.

A kiskertekben most már napi szinten szedhetjük a paprikát, a paradicsomot, érnek a tökfélék, az uborkák, vadul nő a karalábé, a padlizsán, a dinnyék, a csemegekukorica és más zöldségfélék is. De mit csináljunk a felesleggel? Első és legfontosabb lépés, hogy mielőtt raktározni kezdjük a zöldséget vagy gyümölcsöt, alaposan vizsgáljuk át őket. Nézzük meg, nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó.

Ha van helyünk és elég nagy a hűtőnk, akkor a gyökérnövényeket is tárolhatjuk itt. A leveles részt vágjuk le, majd helyezzük tárolóba a terményt.

Amíg a talaj meg nem fagy, addig a növényeket, például répát, sárgarépát, fehérrépát, burgonyát és retket közvetlenül a kerti ágyásban tárolhatjuk. Takarjuk be őket szénával vagy szalmával. Ezt az első fagyokig lehet alkalmazni.

Az augusztus még mindig az egyik legmelegebb hónap és alapvetően még inkább aszályosnak számít a szakemberek szerint, ezért ügyelnünk kell rá, hogy a talaj soha ne száradjon ki.

A profi kertészek legtöbbször a korai órákban, a hajnali napsütésben locsolnak, mivel így napközben van ideje párologni a földnek. Sokan öntöznek este, bár ez kevésbé jó megoldás, mivel gyakori lehet a gombásodás.

Itt az ideje, hogy megmetsszük a levendulát (gömbölyű formára vágjuk le a bokrokról a már lenyílt ágakat) és a rozmaringot. Ügyeljünk rá, hogy a lilaakácot csak finoman a leágazástól 20 centiméterre nyessük le.

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a szüret végeztével, augusztus elejéig, a téli metszéshez hasonló volumenű beavatkozás a zöldmetszés. A periferiális részek ritkításával gondoskodhatunk a fák belsejének kedvezőbb fényviszonyairól, mely egyben növeli a korona belsejének az aktivitását, azaz a termőrészek vitalitását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában