megszólal a csengő

2021.08.31. 20:02

Tolnában több mint húszezer diák ül iskolapadba

Tolna megyében több mint húszezer diák kezdi meg a tanulást az új tanévben. Az intézmények többségében szeptember elsején tartják a tanévnyitó ünnepséget, majd ezt követően a diákok az osztályaikban mennek, ahol folytatódik az oktatás.

Mauthner I. – Gazsó R.

2021.08.31 Szekszárd. A Waldorf álltalános iskola és most már óvodában is tanévnyitó volt. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A Szekszárdi Tankerületi Központ fenntartásában lévő 21 általános iskolában és az 5 középiskolában az új tanévben 9089 tanuló kezdi meg tanulmányait, ebből 999-en elsősök és 867-an nyolcadikosok. A Tamási Tankerületi Központ 19 intézményében az általános iskola 1–8. évfolyamain 5760 tanuló kezdi a tanévet, ebből 816 első évfolyamos és 756 nyolcadikos tanuló. A Tamási Tankerületi Központhoz négy gimnázium is tartozik, ezekben összesen 613-an kezdik meg a tanévet, ebből 137-en kilencedik évfolyamosok és 144-en végzősök.

A katolikus iskolák egyházmegyei tanévnyitó ünnepségének és a tanévnyitó szentmisének a paksi Jézus Szíve templom adott otthont augusztus 29-én délután. Az eseményen Süli János miniszter és Felföldi László, a Pécsi egyházmegye püspöke is köszöntőt mondott. Süli János azt ajánlotta a diákoknak, akik most indulnak el – ahogy fogalmazott – életük legnagyobb kalandjára, avagy épp folytatni készülnek azt, hogy igyekezzenek minél több új ismeretet szerezni, feszegessék a saját vélt, vagy valós határaikat.

A szekszárdi Waldorf-alapítványi iskolában és óvodában szakítottak a hagyományokkal és augusztus utolsó napján megtartották az ünnepélyes évnyitót. Volt mit ünnepelni, felújították, kibővítették az iskola épületét. Dr. Hoffmann Péter kuratóriumi tag elmondta, 170 négyzetméterrel kibővítették a területüket, a régi üzemi konyha helyét alakították át. Falat bontottak, vezetékeket szedtek le, radiátorokat, villanyt, kazánházat cseréltek. Ennek köszönhetően két csoport óvodást tudnak fogadni, vagyis az addigi egy csoport helyett kétszer 25 főt.

A nyolcosztályos – kétszáz diákot befogadó – iskolájuk mellett. Az első osztályuk idén 18 diákkal indul. A régi óvodát az iskola használhatja napköziként. A Szekszárdi Waldorf Óvoda és Iskola fenntartója a Négy Évszak Waldorf-pedagógiai Alapítvány. A felújítás költségét a megtakarított pénzükből, a vállalkozók támogatásából és a szülők fizikai és szellemi munkájából fedezték.

Vigyáznak rájuk

Az iskolakezdésre a rendőrség is készül. Szeptemberben a rendőrök és a polgárőrség is jelen lesz az iskolák és óvodák környékén. A nagyobb forgalom nagyobb odafigyelést igényel minden közlekedőtől. A tanítás kezdetén és végén hosszabb menetidővel kell számolni, mint a nyári hónapokban. A rendőrség legfőbb célja ilyenkor is az, hogy egyetlen gyermekbaleset se történjen. Ennek érdekében elsősorban a gépjárművezetők szabálykövető magatartását ellenőrzik a zebrák megközelítésénél, de odafigyelnek a biztonsági öv és a gyermekülés szabályos használatára is.

Borítókép: A szekszárdi Waldorf-alapítványi iskolában és óvodában szakítottak a hagyományokkal, és már augusztus utolsó napján megtartották a tanévnyitó ünnepélyt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában