éremgyűjtő találkozó

2021.09.04. 16:00

Ezt a banzájt még a dísztőrgyűjtők sem hagyhatják ki

A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Tolna megyei szervezete 2024-ben lesz negyvenéves. Akkor szeretnének majd egy nagy bulit csapni, de addig is szerveznek minden évben egy nagyszabású, országos találkozót Szekszárdon. Az idei most vasárnap lesz. Igyekeznek megkedveltetni az éremgyűjtést a közönséggel, főleg a fiatalokkal.

Wessely Gábor

Nagy banzájt, országos éremgyűjtő találkozót rendeznek vasárnap délelőtt az Ady középiskola tornatermében. A kihelyezett 65 asztalon az érmek mellett jelvények és úgynevezett militária tárgyak (katonai kitüntetések, dísztőrök) is megtekinthetők lesznek. Csereberére, vásárlásra is lesz mód. Eljön a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének országos elnöke, Csóka Ferenc is.

Király József megyei elnök fontosnak tartja az ilyen találkozókat Fotó: W. G.

A szervezés Nagy Csaba dunántúli és Szőts Tihamér Tolna megyei titkár érdeme. Sokat tett a rendezvény létrejöttéért Király József Tolna megyei elnök, a bogyiszlói jelvénymúzeum alapítója is. Mint elmondta: a helyi szervezet 2024-ben lesz negyvenéves. A kerek évfordulóra ilyen ráhangoló, figyelemfelhívó programokat tartanak ezután minden esztendőben.

Király József még 1969-ben lépett be az éremgyűjtők egyesületébe Budapesten. Házasságkötése után került Tolnára, kezdeményezésére jött létre a megyei szervezet 1984-ben. Körülbelül tíz évig a titkári posztot töltötte be – az elnök Vadász Tibor volt –, aztán megyei elnökként folytatta a munkát. Az alapításkor 42 tagot számláltak, jelenleg 21-en vannak. – Minden gyűjtőközösség zsugorodik – mondja –, mióta az interneten szinte bármi hozzáférhető, megrendelhető. Ám vagyunk néhányan, akik úgy gondoljuk, hogy ez nem pótolhatja a hasonló érdeklődési körűekkel való összejárást, beszélgetést, csereberét. A tény ettől persze tény marad, a bélyeggyűjtő körök például már szinte mindenütt megszűntek, a MABÉOSZ (Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége) most árulja a budapesti székházát. Az éremgyűjtők még nem tartanak itt, és nem is szeretnének, ezért igyekeznek népszerűsíteni a hobbijukat, fiatalok figyelmét is felkelteni tagtoborzási szándékkal. A szekszárdi találkozó is ezt a célt szolgálja.

Részvényeket, váltókat is gyűjtenek

Az éremgyűjtés összefoglaló név. Valójában szerteágazó gyűjtési lehetőségekről van szó. A fémből készült pénzeken, emlékvereteken kívül ide sorolható a papírpénzgyűjtés is, amihez kapcsolódnak további területek: értékpapírok, váltók, részvények, részjegyek stb. Két külön ág a jelvénygyűjtés és a militária. Ez utóbbiban főleg egyenruhások mozognak otthonosan: katonák, rendőrök, tűzoltók, pénzügyőrök. Rendjelekkel, kitüntetésekkel, emlékérmekkel, dísztőrökkel gyarapítják gyűjteményüket. De vannak, akik csak plaketteket, vagy csak emlékérmeket gyűjtenek. Király József alapító tagja a megyei és az országos éremgyűjtő szervezetnek is. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete által kibocsátott tagkártyája a 612-es sorszámú. Ma már 14 ezer körül tart a sorszámozás. Érdekesség, hogy nincs sorszámtörlés, illetve sorszám újbóli kiadása. Ha elhunyt a tag, akkor sem kaphatja meg más a számát. Az alacsony sorszám előnyt jelent, ha bizonyos érmékből keveset bocsátanak ki, és ebből adódóan kevesen juthatnak hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában