elismerés

2021.09.30. 07:00

Paksi cég érdemelte ki az Év Széchenyi Vállalkozása díjat

A nagy cégek kategóriájában nyerte el az Év Széchenyi Vállalkozása díjat idén a paksi központú Barta Autó 2000 Kft. A jelentős díjjal a vállalkozás társadalmi felelősségvállalás, termelékenység és az újítási készség területén elért teljesítményét jutalmazták. Az idén hetedik alkalommal átadott díjat dr. Barta Anita cégvezető vehette át a nagy vállalkozások kategóriájában, szeptember 21-én, a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Gazsó Rita

Fotó: Beküldött kép

– Komoly megtiszteltetés ért bennünket, hogy átvehettük az Év Széchenyi Vállalkozása díjat, különösen, mivel gróf Széchenyi István leszármazottai alapították és mindez a „nagy magyar” születésének 230. évfordulóján történt – mondta lapunknak Sára Judit, a Barta Autó 2000 Kft. cégcsoport gazdasági vezetője, a díj odaítélése kapcsán. Mint megtudtuk, a paksi és szekszárdi telephellyel működő Barta Autó 2000 Kft. egyik tulajdonosa többségi tulajdonjoggal bír az AVIS országos autókölcsönző hálózatban is, továbbá a cégcsoportban ingatlanok bérbeadásával is foglalkoznak, emellett saját könyvelőirodával rendelkeznek, mindezzel a teljes cégcsoportnál átlagosan 81 főt foglalkoztatnak.

Kérdésünkre, hogy mit jelent számukra a díj, Sára Judit úgy fogalmazott, ezzel visszajelzést kaptak arról, hogy jó irányba haladnak, amelyet már előrevetített az, amikor tavaly elnyerték az év családbarát vállalata címet. A mostani díj odaítélésénél viszont több szempontot vettek figyelembe az elbírálók, így az adott vállalkozás termelékenységét, társadalmi felelősségvállalását és újítási készségét is. Bár a Barta Autó 2000 Kft. gazdasági vezetője szerint a vállalkozás főleg társadalmi felelősségvállalásban erős, de az Év Széchenyi Vállalkozása díj odaítélése is azt sugallja, sikerült mindhárom területen kiemelkedően teljesíteniük.

– A vállalat vezetése, tulajdonosai számára fontos a harmonikus környezet kialakítása, hogy jó munkakörülmények között dolgozhassanak alkalmazottaik. Ha jól érzik magukat, jobban halad a munka – vélekedett Sára Judit, de mint kiderült, a társadalmi felelősségvállalás terén ez csak része önként vállalt céljaiknak. Több, a vállalkozás karbonlábnyomát csökkentő programot szerveznek, így a dolgozókat egészséges táplálkozásra ösztönzik, például arra, hogy kevesebb vörös húst fogyasszanak, előállítása ugyanis óriási mennyiségű üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. Mindenmentes kávézóval rendelkeznek Siófokon, ahová gyakran szerveznek csapatépítő programokat. Sokat beszélgetnek az egészséges étkezésről a dolgozókkal. Olyan is előfordul, hogy aki otthon főz, kóstolót visz a többieknek.

A gazdasági vezetőtől megtudtuk, a vállalatnál nem használnak műanyag evőeszközöket és mosogatógépben tisztítják az étkezéshez használt felszerelést, hogy ezzel is energiát, vizet takarítsanak meg. Emellett azt is eldöntötték, hogy olyan cégtől vásárolnak maguk is, például tisztítószereket, amelyik tesz a karbonlábnyom csökkentéséért, ezáltal ők is kiveszik részüket a folyamatból. Nemrégiben indították el napkollektor programjukat, melynek során 183 napelemet üzemeltettek be, ezzel a teljes cégcsoport energiafelhasználásának 90 százalékét meg tudják takarítani.

A Barta Autó 2000 Kft. az esélyegyenlőségi feltételeket is igyekszik megteremteni a vállalaton belül. A tulajdonos támogatja a női vezetők megválasztását, amely azt is jelenti, hogy nincs differencia a férfi és női vezetői bérek között. Emellett a férfiak otthoni szerepvállalását is segítik oly’ módon, hogy elengedik őket amikor oltásra vagy védőnőhöz kell vinni a gyermeküket – tudtuk meg. A vállalat számára elengedhetetlen a felelős üzleti magatartás, a törvényes, etikus, átlátható üzletmenet számukra, a cég ennek szellemében elvárja minden dolgozótól, hogy őszinték legyenek, bármilyen probléma is adódik – szögezte le Sára Judit.

Megtudtuk tőle, hogy a díj odaítélésekor a Barta Autó 2000 Kft. termelékenységét is monitorozták, azaz több neves szakember különböző mutatókkal vizsgálta a vállalkozást, az árak, költségek, egyéb bevételek és a cég fejlődése tekintetében. Ezen felül az innováció is a vizsgált területek egyike volt, amely esetükben olyan formában valósul meg, hogy Suzuki márkakereskedésként immár kizárólag hibrid és elektromos gépjárműveket forgalmaznak, amelyeknél a szén-dioxid-kibocsátás és üzemanyag-felhasználás tíz százalékkal kevesebb, mint a normál, benzinmotoros járműveknél. Több járműmárka közül ugyancsak ők vásárolják meg az AVIS autókölcsönző flottájának nagy részét, amelyeket szintén a hibrid és az elektromos modellek közül választanak ki.

Családsegítő szociális érzékenység

A munkavállalói jólét érdekében munka- és magánélet programot is indítottak a cégnél, amellyel a családi életet és az alkotó munkát segítenek összehangolni. Ennek része a kismamák által preferált részmunkaidő, a csúsztatható, rugalmas munkaidő, vagy akinek a munkaköréből adódóan megoldható a távmunka vagy az osztott munkakör lehetősége. Munkavállalóik gyermekvállalását is támogatják, így a lombikprogramot segítségül hívó dolgozóikat azzal segítik, hogy munkaidő-kedvezményt és teljes bért biztosítanak számukra az orvosi beavatkozások idejére. A gazdasági vezető örömmel számolt be arról, hogy nemrégen született meg a cégnél az első lombikbaba. Elárulta: ezeken kívül, amennyiben lehetőségük engedi, igyekeznek segíteni a sérült gyerekeken, vagy mentőállomást támogatnak gépjárművek beszerzésével.

Borítókép: Dr. Barta Anita (balról) és Barta József tulajdonos, Széchenyi Tímea, az alapítvány kuratóriumi elnöke és Sára Judit a díjátadón

https://www.teol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/atadtak-az-ev-csaladbarat-vallalata-dijakat-3269233/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában