Gasztromegye sorozat

2021.09.22. 07:00

Vadpörkölt, rétes és Kocsola más értékei

Tolna megye délnyugati szegletében, a Dunántúli-dombvidék gyönyörű kistelepülésén, Kocsolán járt a megye egyik legkedveltebb és legnézettebb műsora, a Tolna Megyei Önkormányzat és a Civil Le­gátus Egyesület közös produkciója, a Gasztromegye sorozat.

Szücs Bence

Fotó: Ruip Gergő

Ismét útnak indult a Gasztromegye csapata, hogy bejárja és feltérképezze Tolna megye ízeit, értékeit. Az előző adásban Tolnanémedi került fókuszba, ahol lecsós húsgombócot készítettek a helyiek. Az adáspremiert kevesebb mint három hét alatt közel százezer ember látta a műsor közösségimédia-felületein, ami rekordnagyságúnak számít a sorozat életében.

A videósorozat legfrissebb adása a település határában, az erdő szélén indult, ahol Keller Ádám helyi vadász kalauzolta a stábot az erdő és állatvilág rejtelmeibe. A nézők a beszélgetésből megtudhatták, a készülő étel egyik elengedhetetlen alapanyaga, a dámvad ebből a határból származik, hiszen a kiváló vadász itt ejtette el az állatot.

A párbeszédet követően a rögtönzött konyhában folytatódott az adás, ahol két rutinos szakácsnő, Erika és Tünde fogadta a nézőket. A főzés természetesen az alapanyagok bemutatásával indult, majd egy pörköltalap elkészítésével folytatták a munkát. A kiváló helyi összetevők hamar a bográcsba kerültek, hiszen még számtalan feladat várt a stábra.

Elsőként Horváth Róberthez, egy helyi erdészhez látogatott el az alkotócsapat, aki egy igazi off-road kalandba kalauzolta a nézőket. Útközben természetesen feltárták a helyi erdővilág rejtelmeit, majd egy zsák takarmányt is kiszórtak az állatoknak az egyik közkedvelt legelőn. Mikor már kellően sárosak lettek a gépjárművek, az út nem az autómosóba vezetett, hanem vissza a konyhába, hiszen az étel ízesítése még hátravolt a körülbelül 3-4 órás főzési folyamat előtt.

Miután minden fűszer a bográcsba került, a stábtagok ismét útnak indultak, hiszen a szőlőhegyen gyönyörű környezetben egy fiatal helyi borász, Braun Bianka várta őket.

– Bianka, hogyan került az életedbe fiatal hölgyként a borászat? – kérdezte a műsorvezető. – Édesapám halálát követően édesanyámra és rám maradt a birtok, majd úgy döntöttünk, hogy továbbvisszük a hagyományt – felelte a borász. A beszélgetés végeztével természetesen meg is kóstolták a munka gyümölcsét, egy kiváló fehérborral kínálta a stábtagokat Kocsola egyik büszkesége.

A szőlőhegyi kalandok után ismét egy szemet kápráztató helyszínen, a nemrég felújított tájház egyik szobájában folytatódott az epizód. Lajos Anikó polgármester asszony és Orbán Attila megyei közgyűlési alelnök a közösség összetartó erejéről, a település mindennapjairól és a következő időszak fejlesztési terveiről beszélgetett.

Amíg a Gasztromegye stábja körbejárta a települést, a szakácsok addig sem pihentek, hiszen készre főzték a pörköltet, melyhez köretnek cigány kenyeret, desszert gyanánt pedig rétest sütöttek.

Folyamatosan bővül a követői tábor

A nézők a műsor végén azt is megtudhatták, hogy hamarosan folytatódik az ízutazás. Október elsején Csikóstőttős kerül majd fazékba, illetve a fókuszba. A megszokottak szerint akkor is este hét órától, a Gasztromegye közösségimédia-oldalán lesz látható, amely márciusi indulása óta egyre több követőt, rajongót tart számon.

Nemrég átlépték a 8000 követőszámot is, amit nagy sikerként könyvelt el a Gasztromegye alkotócsapata. Arra biztatnak mindenkit, hogy kövessék, kedveljék az oldalt, hiszen csak így értesülhetnek a napi szinten jelentkező tartalmakról.

Borítóképünkön: A két rutinos szakácsnőnek, Erikának és Tündének Vizin Balázs műsorvezető is segített

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában