növekvő energiaigény

2021.10.19. 07:00

Transzformátor-alállomás épül, 30 ezer háztartást lát majd el árammal

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Palánkhoz közel, de még mözsi területen – az M9-es körforgalom közelében – épít új transzformátor-alállomást az E.ON. Látványos a beruházás, oszlopok állítása, földkábelek fektetése zajlik a környéken, a telephelyen 10–15 méteres fémoszlopok, antennák, villámhárítók láthatók, az épületen belül pedig kapcsolószekrények sokaságát helyezték el.

Nyilvánvalóan az irányítástechnika, a távolról való működtetés, illetve az ahhoz szükséges számítógépes háttér, a szoftverek is fontos részei a projektnek. Időigényes a munka, az átadás a jövő év elején várható.

A részletekről Sárosi Réka, az E.ON kommunikációs szakértője adott tájékoztatást. Eszerint megnövekedett a térségben az áram iránti igény. A területet jelenleg ellátó, 1972-ben létesült szekszárdi transzformátorállomás már nem bővíthető, ezért döntöttek az új, mözsi alállomás létesítéséről. Ez a központ közel harmincezer háztartást és számos ipari üzemet lát majd el villamos energiával Szekszárd északi részén, illetve Tolna és Mözs területén. A létesítmény nyolcezer négyzetméter alapterületű, és a jelenlegi legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel látják el. Automatizált, távoli beavatkozással is működtethető, vagyis az áramszolgáltató munkatársainak nem kell a helyszínen lenniük az üzemeltetéskor. Most történik az alállomás beillesztése a meglévő villamos elosztóhálózatba. Ennek érdekében 5,2 kilométer földkábelt, 8,4 kilométer szabadvezetéket és 7,5 kilométer nagyfeszültségű távvezetéket helyeznek el. Az állomás területén belül húsz kilométernyi vezeték van. A fejlesztés költsége közel 2,4 milliárd forint.

A földkábelek fektetésével kapcsolatos mélyépítési feladatokat a szekszárdi Köz-Meg-Vill Kft. emberei végzik. A helyi munkavezető, Dózsa Arnold elmondta, hogy a tervezett ütemnek megfelelően haladnak. Már sok minden gépesített – például az árok­ásás is –, de azért szükség van a kétkezi munkára. Darus kocsikkal hozzák a kábeldobokat, melyeken 250 méteres tekercsek vannak. Ezekkel dolgoznak az új telephelytől kiindulva, több kilométer hosszban.

Borítókép: Érkeznek a földkábelek 250 méteres tekercsekben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában