körkép

2021.11.21. 15:40

A Tolna megyei munkáltatók többsége nem tette kötelezővé az oltást

Múlt heti körképünkben főként kisebb Tolna megyei cégeket, településeket kérdeztünk meg arról, hogy állnak a kötelező oltáshoz, maszkviseléshez, ezúttal a nagyobb munkáltatóknál érdeklődtünk, hogy ők milyen intézkedéseket vezettek be a járványhelyzettel kapcsolatban.

Gazsó Rita

Szekszárd, 2021. november 18. Tussai Gábor orvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával harmadik oltásként Szekszárdon, a Tolna Megyei Balassa János Kórház oltópontján 2021. november 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Szekszárd A zavartalan működés érdekében az állami szférában alkalmazottaknál, így a kormánytisztviselőktől is elvárt a védőoltás felvétele – tájékoztatta lapunkat a Tolna Megyei Kormányhivatal. Ha azonban az állami alkalmazott rendszeresen találkozik ügyfelekkel, a védőoltást december 15-ig, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig fel kell vennie. Mint jelezték, természetesen az állami szférában is érvényes, hogy nem várható el a védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél az valamilyen betegség miatt orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt. November 15-től valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton mindenkinek – ügyfeleknek és ügyintézőknek is – kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni. Az intézkedés célja az emberek egészségének megóvása, a koronavírus terjedésének csökkentése – hangsúlyozták.

A Szekszárdi Városházán egyelőre nem rendelték el a kötelező koronavírus elleni védőoltást, ennek ellenére az önkormányzat és a polgármesteri hivatal alkalmazásában álló közel kétszáz munkavállalónak több, mint 85 százaléka megkapta már a vakcinát. A polgármesteri hivatalban dolgozók 88 százaléka oltott, az ügyfelekkel foglalkozó kollégák közül pedig kérés nélkül is mindenki felvette az oltást – jelezte a város önkormányzata. Szeptember óta a korábbi időszakhoz képest többen vannak betegszabadságon, de ez nem vezethető vissza egyértelműen a koronavírus-járványra – tudatták. Hozzátették, a polgármesteri hivatalban november eleje óta arra kérik a munkatársakat, hogy viseljenek maszkot, az ügyfelektől pedig, hogy lehetőség szerint válasszák az elektronikus ügyintézést. Amennyiben ez nem lehetséges, a maszkviselés nekik is kötelező a hivatalban.

Bonyhád – A döntés előtt felmértem a jelenlegi helyzetet és úgy határoztam, nem teszem kötelezővé az önkormányzati dolgozók számára az oltást – nyilatkozta Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere, aki elmondta, náluk 83 százalékos most az átoltottság. – Ha ilyen lenne mindenhol, nem volna ekkora a baj – jegyzete meg. A városvezetőtől megtudtuk, összehívta az oltatlan munkatársakat és tájékoztatta őket a határozatról, amelyik a munkáltatók hatáskörébe rendeli a kötelező védőoltás előírását, valamint a november 22-től 28-ig tartó lehetőségről, amikor előzetes regisztráció nélkül lehet felvenni a vakcinát a Bonyhádi Kórházban található oltóponton. A polgármester hangsúlyozta, november 29-én tekinti át ismét az adatokat, ha szükséges, ezt követően hoz további döntést. Egyelőre intézményi szinten egy óvodai csoport van karanténban. Jegyzői utasítás szerint a városházán csak az oltatlanokra vonatkozik a kötelező maszkhasználat, másoknak csupán ajánlott a viselése. A többi intézményben a vezető rendelheti el a kötelező maszkhasználatot.

Tamási A Tamási Hús Kft-nél dolgozók számára nem kötelező a koronavírus elleni védőoltás – közölte megkeresésünkre a cég. Kérdésünkre, hogy sokan betegek-e, vannak-e karanténban, jelezték, jelenleg négy fő tartózkodik karanténban, de a szigorú előírásoknak köszönhetően nem volt tömeges megbetegedés korábban sem. Mint megtudtuk, a maszkviselés náluk kötelező, az üzemben pedig dupla maszkot kell használnia a dolgozóknak. A maszkot szerződéses buszjárataikon is kötelező viselnie mindenkinek – tudatta a Tamási-Hús Kft, de hozzátették, emellett rendszeres az üzemi és szociális terekben a levegő fertőtlenítése.

Nagyvállalatok, bankok, áruházak

A rendelet után néhány nagyvállalat, például a a Richter és a MOL is jelezték, kötelezik dolgozóikat az oltásra. A Bosch, a Bonafarm, a hazai nagy bankok közül a CIB, az Erste, az UniCredit viszont nem teszi kötelezővé az oltást dolgozói számára. Az OTP sokáig kivárt, majd úgy döntött, nem várja el az oltást a munkatársaitól, a hipermarketek, diszkontok közül a Lidl, Tesco tudatta eddig, hogy náluk nem lesz kötelező oltás.

Borítókép: illusztráció

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában