faültetés

2021.11.20. 11:30

Ha a hódok is úgy akarják, megszépül a Bartal-csatorna környéke

Markáns környezeti változás veszi kezdetét a dombori holtágba ömlő Bartal-csatorna mentén. Mindkét partján fákat ültetnek, összesen 435 darabot. Részint pályázati forrásból, részint adakozásból jött össze a rá való, több mint húszmillió forint. Az ötletgazda, Benis Brigitta dísznövénykertész, faddi önkormányzati képviselő volt.

Wessely Gábor

Fotó: W. G.

Fásítanak a Bartal-csatorna mindkét partján, körülbelül egy kilométer hosszban. Ez a vízfolyás a fadd-dombori Holt-Duna-ágba ömlik, s miután megépült Tolnát az üdülőterülettel összekötő kerékpárút, felkapott turisztikai célponttá vált. Most 435 fát ültetnek, a továbbiakban padokat, szemétgyűjtőket szeretnének kihelyezni, és szó van egy vagy két fahíd építéséről is.

Az ötletgazda, Benis Brigitta dísznövénykertész, faddi önkormányzati képviselő megvallja, hogy kezdetben volt benne némi szkepticizmus, ám amikor elkezdte a gyűjtést a fákra, és Süli János országgyűlési képviselő, Fülöp János polgármester, továbbá számos vállalkozó, cég és magánszemély mellé állt, megkönnyebbült. Végül több mint kilencmillió forint jött össze, s pályázati forrásból még egyszer annyi befolyt. Úgyhogy a tájrehabilitációs projekt költségkerete húszmillió fölött állt meg.

Iszapoló öntözést végeznek a helyszínen Fotó: W. G.

Jelentős összeggel szállt be a PIP Nkft. (Paksi Ipari Park), továbbá a Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány és jó néhány faddi földtulajdonos. A telepítést a közterületeket gondozó helyi cég, a Fatodi Kft. emberei végzik. Benis Brigitta nem csak ötletgazda. Irányítja a helyszíni munkát, ültet, metsz, öntöz.

– Erőltetett menet van – mondja. – November 3-án érkezett az első kétszáz fa, november 10-én a második adag. A legfiatalabbak hat, a legidősebbek 18 évesek. Jól haladunk, már minden gödör kész, minden fa kihordva, gőzerővel ültetünk. Hogy jól megeredjenek, mindet végigmetszettem. Kapnak iszapoló öntözést, reméljük kevés lesz a veszteség. Ha a hódok is úgy akarják…

A gyűjtés áprilisban indult. Létrehozták erre a célra a Bartalfa nevű weboldalt. A számítógépes feladatok ellátásától a munkagépek kezeléséig sok önkéntes segítő akadt, többek között Varjú Ildikó, Inker Zita, Kovács Gábor, Csesznegi Kinga és Pánczél Tibor.

Kőris, tölgy, platán, piros virágú gesztenye, hárs, fűz, tulipánfa, juhar. Gazdag a választék, gondosan megtervezett a telepítés. Itt egy hangulatos füzes, ott egy illatos hársliget, amott egy gesztenyés pihenőpark várja majd a látogatókat. Markáns környezeti változás veszi kezdetét.

Borítókép: Benis Brigitta dísznövénykertész, faddi önkormányzati képviselő irányítja a munkát a Bartal-csatornánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában