Iskolák és óvodák is szigorítanak már a negyedik hullám miatt

Állami rendelet még nincs a veszélyhelyzettel kapcsolatban az oktatási intézményekre vonatkozóan, azonban az egyes óvodák és iskolák vezetői szabadon rendelkezhetnek országszerte. Novembertől megyénkben is több helyen újabb szigorítások léptek életbe a növekvő esetszámok miatt, az egyik tamási intézményben egyre több a fertőzött.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

A tamási Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában egyre több a Covid-fertőzött, leginkább a tanulók soraiban, de a tanítók körében is. – Konkrét számokat egyelőre nem szívesen mondok, dolgozunk tovább. A pedagógusok távolléte nem befolyásolja az oktatást, mindent meg tudunk oldani. November 8-tól, hétfőtől, kötelezővé tettem az intézményünk közösségi tereiben a maszk használatát. Szeptember elseje óta a diákok számára is kötelező a kézfertőtlenítés, mielőtt belépnek az iskolába. A légtereket fertőtlenítjük. Nagyon remélem, hogy a működésünk év végéig valamennyire zavartalan lesz – mondta lapunknak Gasparics László intézményvezető.

A paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából ezzel szemben jó hírek érkeztek. Az igazgatótól megtudtuk, náluk a járványhelyzet jelenleg nem okoz komolyabb problémát. A szeptemberi tanévkezdés óta eltelt hónapokban több mint négyszáz diákjuk közül mindössze hatan betegedtek meg, 45 fős tantestületükből e hét közepéig senkinél nem mutattak ki fertőzést. Antóni Józsefné elmondta, szeptember óta a korábbi járványügyi protokoll szerint járnak el, az iskolavezetés folyamatosan ellenőrzi a fertőtlenítők meglétét. A maszkhasználat egyelőre nem kötelező, de bárki viselheti, amellyel több kolléga és tanuló is él.

Mivel iskolájukban diákjaik 80 százaléka, valamint tanáraik majdnem 100 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltást, csak ajánlásokat fogalmaztak meg a maszkviselésre vonatkozóan, mondta Heilmann Józsefné, a szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója. A magas arányú átoltottságnak köszönhetően nem volt szükség szigorúbb intézkedések bevezetésére.

A bonyhádi óvodákban november 8-tól léptek életbe új szigorítások, amelyek a szülőkre és kísérőkre vonatkoznak főként – mondta el lapunknak Horváth Klára intézményvezető. Maszkviselésre, kézfertőtlenítésre és távolságtartásra is kérik a gyerekek hozzátartozóit. Rendezvények szervezésére külön engedélyt kell kérnie mind a tíz tagóvodának.

– November 2-án, kedden, vezettünk be új szigorításokat, melyek szerint egy gyermeket csak egy felnőtt kísérhet az intézménybe, valamint az óvoda területén maszk és kézfertőtlenítő használata kötelező a kísérők számára – nyilatkozott Borbandi Gyöngyvér, a Decsi Tesz-Vesz Óvoda vezetője. Az intézkedéssel az óvodába járó gyermekeket, családjaikat és az ott dolgozókat is védik.

Várdombon, az általános iskolában is szigorúbban veszik a koronavírus-fertőzés megelőzését, bár központilag még nincs elrendelve a szigorítás. Az elmúlt napokban itt is több volt a beteg gyermek, akik felső légúti betegséggel kerültek orvoshoz. Hornyák Andrásné igazgatóhelyettes elmondta, hétfőtől kötelező a szájmaszk használata mindenkinek, így a gyermekeknek, pedagógusoknak, kisegítő személyzetnek, illetve a szülőknek is, ha belépnek az épületbe. A kézfertőtlenítés pedig az épületen belül több helyen is hozzáférhető és elvárt, tette hozzá.

A legfrissebb adatok a járványról

A beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 8370 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 939 784 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 31 867 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 818 336 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 89 581 főre emelkedett. 5147 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 509-en vannak lélegeztetőgépen a kormányzati közlés szerint. További friss információk a járvány megyei terjedéséről ITT.

Borítókép: A várdombi hatodikosoknak a folyosón el kell takarniuk az orrukat, szájukat, maszkban lépnek ki a teremből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában