Ünnepvárás

2021.11.14. 07:00

Már karácsonyi a hangulat az üzletekben

Az üzletekben már kigyúltak a karácsonyi fények, és hetek óta beszerezhetjük a mikuláscsomagba valót, a szaloncukrot. Van, aki ezt korainak tartja, más örül neki.

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

November közepe van, és egy ideje már ki sem tudjuk kerülni a közelgő ünnepek árukínálatát. Most már sokan készülnek, vásárolnak az ünnepekre, és figyelik az árakat, akciókat.

Pénteken a megyeszékhely egyik élelmiszerüzletében az eper-tejszín, a vajkaramella, a rum-kakaó, a kókusz, a zselés ízű szaloncukor kilója ezerháromszázötven forint volt. A fekete-erdő ízű, háromszáztíz grammos szaloncukor ezerkilencszázötven forint. Csokimikulás négyszázhetven, de ezer forintért is lehetett kapni. Ugyanígy nagy volt a szórás a mikuláscsomagok esetében, ezer és kétezer-háromszáz forintos is akadt. Kültéri világítós díszeket, például pingvinmamát kicsinyével néhány ezer forintért szerezhetünk be. Egy másik élelmiszerüzletben csokimikulást kétszáz, de hétszáz forintért is vásárolhatunk. Ugyanitt limitált kiadású félkilós szaloncukor ötezer forint.

És bár a díszek és édességek ára nem elhanyagolható, sokakat ennél jobban foglalkoztat, hogy mennyiért veszik meg az alapélelmiszereket és az ajándékokat. Természetesen ez utóbbiak közül a legtöbb helyen a gyerekeknek szánt meglepetések a legfontosabbak. Egy felmérés szerint ilyenkor jóval többen vásárolnak játékot online, mint tavaly, és a szülők többsége tízezer forintnál többet szán arra, hogy megörvendeztesse csemetéjét. A nagyszülők fele öt- és tízezer forintot költ unokánként.

Van, aki már jó előre bespájzol

Egy kétgyermekes szekszárdi családanya lapuknak elmondta, hogy szereti időben megvásárolni Mikulásra, karácsonyra az ajándékokat. Alapvetően a régi díszeket teszi majd fel ünnepek időszakában a fenyőfára, sőt maga is készít díszeket. Ám azt szereti, ha pazar a karácsony, a fa roskadozik a díszektől, és halmozhatja az ajándékokat.

– Az édesanyámtól tanultam, hogy időben vásároljam meg a tartós élelmiszereket, ezért ezek mellé még ezt-azt beleteszek a kosaramba. Egyszerre azonban nem adok ki sok pénzt – tette hozzá. Egy egygyermekes decsi családanya arról számolt be, még nem igazán nézegeti a karácsonyi termékeket, csak december elején kezd vásárolgatni, de a mikuláscsomagot már megvette.

Családapáknak nem

Középkorú családapa lapunknak azt mondta, hogy észre sem veszi az ünnepi kínálatot, sőt, még a karácsonyi hangulatot sem érzi. Szerinte novemberben ez még túl korai. Egy másik fiatalabb családapa ugyanezt erősítette meg. Szerinte meg vannak bolondulva az üzletek, fogalmazott viccesen. Hozzátette, hogy elcsodálkozott, amikor még októberben egy barkácsboltban fejszét akart vásárolni, és a polcokon egyszer csak karácsonyi dekorációra bukkant.

– Összességében nem igazán szoktam ünnepekkor vásárolgatni a kínált termékekből. Nekünk megvannak a bejáratott boltjaink, ahová csak odaszólok, hogy mire van szükségem, és összekészítik nekem az előre megrendelt árukat – tette hozzá.

Borítóképünk: A boltokban színes a kínálat a díszekből. Ám a sok kicsi sokra megy, észre sem vesszük, és ezreket adunk ki

Címkék#üzletek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában