közlekedés

2021.11.30. 19:40

Megszaporodtak a balesetek Tolnában!

Több komoly, köztük halálos baleset is történt a napokban. A megváltozott út és látási viszonyok fokozott odafigyelést követelnek autósoktól gyalogosoktól egyaránt.

Ihárosi Ibolya

Egy halálos, két sérüléses és további két anyagi kárral járó baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök hétfőn a megye útjain. Halálos baleset történt 18 óra 20 perc körül a bátaszéki vasúti átjáró előtt Alsónyék külterületen. Egy 17 éves helyi fiú haladt segédmotoros-kerékpárral egy mezőgazdasági úton, bukósisak nélkül. Eddig ismeretlen körülmények között leesett a motorról, a fejét beverte a cseréppel megszórt talajba. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Mint kiderült, nem volt jogosítványa és eltűnés miatt körözést adtak ki ellene, mivel engedély nélkül távozott a gyermekvédelmi intézetből.

Könnyű sérüléssel megúszta az a fiatal nő, aki november 29-én 5 óra 30 perc körüli időpontban a 65-ös főút 18-as kilométerszelvényében haladt autóval Hőgyész irányából Kéty felé. Egy enyhén balra ívelő kanyarból kiérve a kocsi megcsúszott, letért az útról és a mezőgazdasági területen állt meg, közölte a rendőrség. A hétfőn Szekszárdon történt, két sérülttel járó balesetről ugyancsak beszámoltunk.

A balesetek számának növekedése is felhívja a figyelmet arra, hogy minden évszakváltásnál, ősszel, télen méginkább, megváltoznak a közlekedés feltételei, az út és a látási viszonyok. Az egyik leggyakoribb baleseti forma a pályaelhagyásos baleset. Például azért, mert vizes az út, ráadásul a lehullott nedves falevelek ugyanolyan csúszósak, mint a hó. Ezért is fontos elkerülni a hirtelen fékezést, a hirtelen kormánymozdulatot. Fel kell készülni az esőzés okozta vízfolyásokra is.

Mindezek, különösen esős időben, ködben, később a hóesésben, fagyban, más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az úgynevezett utoléréses balesetek, „koccanások” elkerülésére. Általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, lakott területen belül és kívül. Mindig biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. Fokozott figyelemmel kell lenni az óvatlanul az úttestre lépő gyalogosokra és, különösen az iskolák környezetében, a gyerekekre, figyelmeztet a rendőrség.

Borítóképünk illusztráció

Címkék#balesetek

Ezek is érdekelhetik