transzparens működés

2021.12.02. 16:00

A TEIT közérdekű információkat és adatokat szolgáltat

A TEIT fontosnak tartja a transzparens működést, azt, hogy el tudja juttatni az információkat a lakossághoz, illetve fogadja az onnan érkező kérdéseket és észrevételeket. Napjainkban nagyon sok lehetőséget biztosít erre a technika, de a mostani közmeghallgatás is erre szolgál – vezette be a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás közmeghallgatását Kalocsán dr. Filvig Géza.

A TEIT – mint a szervezet elnöke kiemelte – különféle információs csatornákon keresztül a nukleáris ipart és a radioaktívhulladék-tárolást érintő tartalmakat jelentet meg, közérdekű adatokat szolgáltat.

A járványügyi szabályok miatt 2021 első felében informális egyeztetésekre nyílt csupán lehetőség, az első ülést szeptember 29-én Géderlakon tartották. A társulás tevékenységéhez kapcsolódó nemzetközi konferenciákat online formában rendezték.

– A virtuális tér nyújtotta lehetőségeket kihasználva igyekezett társulásunk a nukleáris ipart érintő információkról, változásokról első kézből értesülni – húzta alá dr. Filvig Géza. Elmondta, hogy Szlovéniát választották tanulmányútjuk céljául, mert hazánkhoz hasonlóan elköteleződött hosszú évtizedekre az atomenergia alkalmazása mellett, és hozzánk hasonlóan támaszkodni kíván erre az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásra a jövőben is. – A látogatás megerősítette a társulás tagjaiban, hogy több európai országban is fontos eleme lesz az energiatermelésnek az atomenergia hosszú távon – húzta alá az elnök.

A TEIT tevékenységéről még elmondta, hogy a nemzetközi fotóstábort idén Gerjenben rendezték, az ott készült képeket vándorkiállításon lehet megtekinteni. A TEIT-nap házigazdája Madocsa volt, amely 16 települést látott vendégül. Idén szakmai előadás, gyermek és felnőtt kvízvetélkedők segítették azt, hogy a résztvevők mind többet tudjanak meg a térségben lévő nukleáris létesítményekről. – A társulás célkitűzése változatlanul az, hogy a lakosság bizalma tovább erősödjön a nukleáris létesítmények biztonságos működtetését illetően – összegezte az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában