Karácsony

2021.12.15. 07:00

Már árulják a fenyőt, kelendő a Nordmann, az árak emelkedtek

Már árulják a karácsonyfának való fenyőket, jellemzően a forgalmasabb helyeken. Idén drágább a fa, de sok helyen nem méterre, hanem darabra adják.

Mauthner Ilona

A legjobb megoldás, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg a karácsonyfánkat (Fotó: M. D.)

Magyarországon mintegy 3000-3500 hektár területen folyik kifejezetten karácsonyfa-értékesítési célú fenyőtermesztés. A tevékenységet – beleértve a forgalmazást is – hat-hétszáz családi gazdaság végzi. A választékban továbbra is meghatározók a luc-, az ezüst- és a Nordmann-fenyők.

Az időjárás évről évre nehezebbé teszi a fenyőtermelők dolgát, az aszályos tavasz az elültetett csemeték akár 60-70 százalékát megsemmisíti, a szárazság pedig lassítja a növekedést. Mindez meghatározza az adott évben, mennyi fenyőfa kerül értékesítésre és milyen áron.

Az általunk megkérdezett kereskedők elmondták, tíz-tizenöt százalékkal kerül többe a fa, mint tavaly. A lucfenyő métere 3800-4000 forint körül van, a Nordmanné 7000, az ezüstfenyő pedig 5500 forint körül. A szakember azt tanácsolja, ha már most szeretnénk beszerezni a fánkat, akkor azt érdemes minél hidegebb, párásabb helyen tárolni az ünnepekig. Cél, hogy ne száradjon ki, és karácsonykor is teljes szépségében pompázzon és illatozzon. Emellett azt javasolja, hogy állítsuk bele vizesvödörbe, hogy kisebb esélye legyen a kiszáradásra. Talán a legjobb választás, ha helyi termelőt keresünk, akinél előre kiválasztjuk a fát, majd az ünnepek előtti napokban kérjük a kivágást, így biztos friss fához jutunk.

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű fenyőféle, noha közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik közkedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyőnemzetség egyik tagja. A sűrű ágrendszerű fát rendkívül dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent. Egyre kedveltebb a Nord­mann-fenyő is, emiatt az elmúlt tíz évben nagy mennyiségben telepítettek magyar termelők is, így idén hazai áruval bővül e termék piaca. 

 

Mennyit szán fenyőfára az idén?

 

Százalék Összeg
67%maximum 5 ezer forint
25%7–10 ezer forint
8%15 ezer forint felett
Forrás: agroinform

A többség nem tervez plafonig érő karácsonyfát az idei ünnepre

Az Agroinform felmérést végzett arról, hogy az emberek mely fák mellett teszik le a voksukat. A fenyőfát vásárlók körében továbbra is messze a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, a vevők ötvennégy százaléka választja ezt a fajtát. A második helyen az ezüstfenyő áll huszonkét, míg a harmadikon a lucfenyő tizennyolc százalékkal. További fajták iránt – például duglászfenyő, feketefenyő, erdei fenyő – a vásárlók hat százaléka érdeklődik.

Az ünnepre készülők negyvenhat százaléka másfél méter feletti, ötvennégy százalék egy méternél kisebb fenyőt tervez vásárolni. Azt, hogy mennyi fenyőfa fogy el karácsony előtt, csupán az utolsó napokban derül ki. A karácsonyozók hagyományosan ekkor foglalkoznak a fenyő beszerzésével, a megkérdezettek negyven százaléka ugyanis az utolsó hétre hagyja a vásárlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában