A polgármester nem elégszik meg ennyivel

2021.12.10. 11:12

Több mint ötmilliárd forint fejlesztési forrás áll a megyeszékhely rendelkezésére

A Tolna Megyei Önkormányzat november 19-i közgyűlésén tárgyalta és elfogadta Tolna Megye Előzetes Integrált Területi Programját (Megyei ITP), mely meghatározza a 2021 – 2027 közötti időszakban a megye rendelkezésére álló fejlesztési források elosztását. Az elfogadott Megyei ITP alapján a fenntartható városfejlesztési keretösszeg Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata esetében a legalacsonyabb (2,67 milliárd forint).

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere Fotó: Kiss Albert

Fotó: Kiss Albert

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának álláspontja szerint a Tolna Megyei Önkormányzatnak a Megyei ITP elfogadását megelőzően gondoskodnia kellett volna a megyei területfejlesztési konzultációs fórum összehívásáról és ennek keretében a szekszárdi önkormányzat véleményét a közgyűlési elfogadást megelőzően a területfejlesztésről és a területrendezésről ki kellett volna kérnie, és a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlésén ismertetnie kellett volna.

Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere, tudomást szerezve a Tolna Megyei Önkormányzat közgyűlésének döntéséről, kezdeményezte Fehérvári Tamásnál, a Tolna Megyei Közgyűlés elnökénél a megyei területfejlesztési konzultációs fórum összehívását, valamint Oláh Gábornak, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárának is jelezte a problémát.

Helyettes államtitkár haladéktalan intézkedésének köszönhetően az irányító hatóság a kormány jóváhagyását kérte további 2,47 milliárd forint ERFA forrás bevonására Szekszárd Megyei Jogú Város részére. Indoklása szerint a TOP Pluszban tervezett elvek alapján a fenntartható városfejlesztési eszközben már a 2014–2020-as időszakban is részt vett megyei jogú városok részére „biztonsági hálót” terveztek többlet-kötelezettségvállalás útján, amivel a 2014–2020-as időszak induló ITP keretéhez képest a város keretösszege nem csökkenhet 25 százaléknál nagyobb mértékben.

A kormány jóváhagyását követően Szekszárd részére a 2021–2027-es programozási időszakban így a Megyei ITP-ben szereplő 2,67 milliárd forint felett további 2,47 milliárd forint válik elérhetővé, így együtt összesen már 5,14 milliárd forint forrással rendelkezhet a megyeszékhely – tájékoztatta portálunkat közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Ács Rezső polgármester szerint ez még mindig kevés, hiszen a 2014–2020-as időszakban, más rendszerben ugyan, de 6,86 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésre a város. A mostani eljárásban Szekszárd lakosságszám arányosan legalább 7,6 milliárd, más számítások szerint akár 9,4 milliárd forintra lenne jogosult.

Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság által idén augusztus 3-án elfogadott határozat alapján jelen pillanatban 167,5 milliárd forintnyi fejlesztési elképzeléssel rendelkezik a gazdaságfejlesztéstől a közlekedési, környezetvédelmi, fenntarthatósági célokon át az oktatás és sport területén megvalósítandó beruházásokig. Ezek előnyeit nemcsak a város lakói, a környéken élők, hanem sok esetben a megye valamennyi polgára érezné.

Nyilvánvaló, hogy minden projektötlet nem valósulhat meg egyszerre, de a megyeszékhely előtt álló legsürgetőbb feladatok megvalósítása a következő időszakban elengedhetetlen ahhoz, hogy Szekszárd a 21. században továbbra is versenyképes, modern és élhető város maradjon.

Ács Rezső polgármester ezért a jövőben tovább folytatja a tárgyalásokat, hogy Szekszárd számára a lehető legtöbb fejlesztési forrás váljon elérhetővé – áll a Városháza pénteki közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában