Élelmiszer

2022.01.09. 09:29

Drágább a liszt, így újból drágul a kenyér is

Élelmiszer-áremelkedéssel indult az idei év is. A malmok már bejelentették, januárban ismét 10–15 százalékkal fogják emelni a liszt árát, a pékek viszont nem tudják, milyen áremelésekre számíthatnak még az év során.

Mauthner Ilona

Kétszer annyiba kerül a búza, mint tavaly, ez meghatározza a kenyér árát

Forrás: MW

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint már a múlt év novemberében is 433 forintba került átlagosan egy kiló fehér kenyér, vagyis közel negyven százalékkal többe, mint két éve, még a járvány előtt. 

Több megyei pékséget is megkérdeztünk, a liszt áremelése mennyiben befolyásolja a kenyér árát. A válasz jellemzően az volt, hogy egyelőre senki nem tudja, hogy mennyivel fognak drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelniük ahhoz, hogy fennmaradhassanak. 

Egy tonna búza már 100 ezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint tavaly ilyenkor. Magyarországon ugyan rekord­mennyiséget arattak ebből a gabonából, ám az Európai Unióban volt, ahol kevesebb búza termett tavaly. Emiatt viszont megugrott a kereslet és kilőttek az árak. A szakemberek szerint tovább rontja a helyzetet, hogy sokat gyengült a forint. A malmok pedig itthon, forintban is annyit fizetnek az alapanyagért, mintha külföldön vásárolnák euróért, írta az agrarszektor.hu. 

Nyilvánvaló, hogy a termelő annak fogja eladni a búzáját, aki többet fizet érte. Mindez viszont azt jelenti, hogy a liszt ára várhatóan 10–15 százalékkal fog emelkedni. Pedig – részben a gyengülő forint miatt – már az elmúlt évben is több mint 20 százalékkal lett drágább a liszt, és erre jön majd rá az újabb emelés januárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában