Megemlékezés

2022.01.12. 15:33

Esélyük sem volt: négyezernél is több Tolna megyei veszett oda

Koszorú borítják Szekszárdon, a Szent István téren a második világháború áldozatai, hősei tiszteletére állított emlékmű előtt a földet. Szerdán délelőtt, a doni áttörés évfordulóján megemlékeztek a 79 évvel ezelőtti tragikus napról, amikor kezdődött a második világháborúnak az az ütközete, amelyben a negyedmilliós 2. magyar hadsereg fele odaveszett.

Szepesi László

Gyurkovics János alpolgármester mondott emlékezőbeszédet az évfordulón.

Fotó: Mártonfai Dénes

A kegyeleti megemlékezésen Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, beszédében felidézte azt a szörnyű reggelt, amikor a magyar katonákra, akiket egy teljesen értelmetlen és megindokolhatatlan, barbár szándék vezényelt hazájuktól majd’ kétezer kilométerre, a pokol tüze zúdult. 

Az urivi hídfőből kitörő, jó erőben lévő, könnyen mozgó szovjet csapatok szinte órák alatt gyűrték maguk alá az akkorra teljesen elcsigázott, magukra hagyott magyar csapatokat. A mínusz 30-40 fokos szörnyű hidegben az ellátás és megfelelő felszerelés nélkül, korszerűtlen és alkalmatlan technikával kétségbeesetten kínlódó egységeknek szemernyi esélyük sem volt a túlélésre. 

A doni pokolban mintegy 120 ezer magyar vesztette életét, sebesült meg, vagy esett fogságba. A tolnai hadosztályból 4102 katona és munkaszolgálatos veszett oda, közöttük 172 szekszárdi volt. 

Gyurkovics János emlékező szavai után László Péter Ferenc, állandó diakónus mondott egyházi áldást, majd az alpolgármester elhelyezte a tisztelet koszorúját a harminc éve állított emlékmű előtt. Koszorúzott a Tolna megyei Kormányhivatal, a város közgyűlésének Fidesz-KDNP és az ÉSZ frakciója, s a sziklánál, amely emlékeztet a II. világháború áldozataira, elhelyezték virágaikat a megyeszékhely lakói, intézményei, cégei, katonák és civilek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában