Lövészet

2022.01.30. 20:23

Ördögien jó lövész a szekszárdi zsaru: nyolc nemzeti csúcsot tart

A sportlövészet érdekes világába enged bepillantást írásunk. Nem elkényeztetett sportág, csak kisebb szponzoraik vannak, pedig a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetségnek több mint négyezer tagja és közel 160 tagegyesülete van. A sport egyik reprezentánsa és a szövetség egyik vezetője Szekszárdon rend­őrtiszt. Saját fegyvereivel versenyez.

Ihárosi Ibolya

Többféle közösséghez tartozást is jelent a lövészet, mondta dr. Eördögh Attila. Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Eördögh Attila Magyarország egyik legjobb sportlövője. Ő maga erről úgy vélekedik, hogy legjobb lövész nincs. Egy-egy versenyszámban lehetnek valakinek legjobbak az eredményei. Van, akinek a dinamikus, másnak a statikus számok mennek jobban, van, aki maroklőfegyverrel, más puskával jobb. 

Szekszárdon született 1981 nyarán. Foglalkozását tekintve rendőr. A Szekszárdi Rend­őrkapitányságon kiemelt főnyomozó. Mellék­állásban egyéni vállalkozó, rendezvények hangosításával, sportrendezvények szervezésével, lebonyolításával és sportszerek gyártásával foglalkozik. Saját fegyvereivel versenyez. 

Szakképzettsége is sokféle. Jogot végzett Szegeden, számítástechnikai szoftverüzemeltető, rendészeti szervező, és rendelkezik a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiber-bűnözés elleni főosztályának szakképesítésével is. Angol középfokú állami nyelvvizsgával, B és C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, az E kategória megszerzése folyamatban van. Fegyvertartási, lövészetvezetői, lőszerszerelési engedéllyel szintén bír, és sportlövészetből bírói képesítéssel. 

A Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség elnökségi tagja 2020 óta. Vendég­előadó a Testnevelési Egyetemen, ahol sportlövészetet tanít. A kézifegyverek lőszereiről általában címet viselő tananyag szerzője. Társaival együtt önálló dinamikus sportlövész edzői szak megszervezésén dolgoznak az egyetemen, ami önmagában is érdekes történet. 

Versenyzőként elért eredményeinek sora hosszú, mindenféle szakágakban. A kategóriák nem éppen közismert neveinek felsorolását mellőzve az egyikben országos bajnok, két másikban összesített bajnok, helyezéseit nem is számolva. Kis- és nagy kaliberű puskalövészet egy-egy területén éves összesített bajnok. Egy következő gyorsasági lövészeti szakágban négyszeres magyar, kettőben pedig német nemzeti bajnok, a mintegy négyszáz induló közül. A sportág érdekessége, hogy a nemzeti bajnokságokon külföldiek is indulhattak, így nyerhette meg a német bajnokságot, a hazai bajnok a második helyen végző legjobb német versenyző lett. A nagykaliberű puska open kategóriájában mind a nyolc nemzeti csúcsot ő tartja. És még lehetne sorolni eredményeit. 

Már gyerekkorában járt a Szekszárdi Lövészklubba, a Lisztesvölgybe, aztán ez abbamaradt a fenntartó MHSZ megszűnése miatt. Dombóváron kezdte a rendőri szolgálatot, és ott találkozott ismét a lövészettel. Szerette és jól is ment neki. A Szekszárdi Rendőrkapitányságra 2013-ban került át, beiratkozott a Szászvári Lövészklubba, meglett az első saját fegyvere. Elkezdett edzeni, és versenyszerűen lőni. És jöttek is az eredmények. 

Nem elkényeztetett sportág a sportlövészet, csak kisebb szponzoraik vannak, Eördögh Attilának például egyáltalán nincs. 

Pedig nem olcsó sport, hiszen a gyakorlás során rengeteg lőszert kell felhasználni. Éppen ezért azokat ő maga szereli. 

Az idén megnyerte a hazai Hungarian Open elnevezésű gyorsasági fémcéllövész-bajnokságot három versenyszámban is. A 2022. évi verseny már szervezés alatt, cél a minél nagyobb nemzetközi részvétel elérése. Éppen olyan szabályok szerint bonyolítják le, mint a világbajnokságot az Egyesült Államokban. 

Legnagyobb vágya egyszer kijutni oda, de erre anyagi okokból kevés az esély. Időeredményei alapján nagykaliberű puskában tizedik lett volna a legutóbbi világbajnokságon. Igaz, ott olyan versenyzőkkel kellene összemérni a tudását, akik heti hét napból mondjuk hatot a lőtéren töltenek és jól szponzoráltak, ő pedig kéthetente, versenyidőszakban hetente jár „edzésre”. 

A fegyverkultúra is merőben más Amerikában, mint nálunk. Itthon mindig minden hatalom igyekezett korlátozni a civilek fegyverbirtokolását. A versenyfajták, fegyverek és versenyek leírásától inkább eltekintünk, mert sokféle lehet. Akit érdekel, jelentkezzen egy lövészklubba, de a szövetség honlapján az MDLSZ.com-on is minden fontos információ fellehető. 

Többféle közösséghez tartozást is jelent a lövészet. Kialakul a jó kapcsolat egyrészt a klubtársak, másrészt gyakran az egymással versenyzők között is. A lövészközösség tagjai kölcsönösen segítik egymást, éppúgy szakmai tanácsokkal, mint akár egy, a technikai sport jellegéből adódó műszaki hiba elhárításával. 

A megszerzett rutin jól jön a mindennapi életben

A Magyar Dinamikus Lövész­sport Szövetségnek több mint négyezer tagja van, és közel 160 tagegyesülete. Ugyanakkor ebben a különleges sportban van ugyan szakmai és erkölcsi elismerés, anyagi annál kevésbé. Monoton sportágnak látszik, de aki a lövészetet szereti, az megtalálja az örömét még a lőgyakorlatok során is, és jóleső fáradtsággal zárhatja az edzést. Mivel hosszú távon nagy koncentrációt igényel, teljes kikapcsolódást jelent. Mindig figyelni kell a többiekre, a fegyverkezelésre, a szabályok maradéktalan betartására, és természetesen a legjobb eredmény elérésére. 

Aki úgy gondolja, hogy egyszerű ez a sport, az próbáljon ki egy százlövéses sorozatot. A lövészet a fegyelem sportja, s mint minden ilyen aktivitás, fejleszti az ember mentális és fizikai képességeit, készségeit, válaszolta kérdésünkre Eördögh Attila. A megszerzett rutin jól jön a mindennapi életben. A monotónia-tűrés, a tartós koncentrációkészség egy hosszabb autóvezetés során éppúgy alkalmazható, mint a munkában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában