Digitális átállás az oktatásban

2022.02.15. 18:56

Az elsők között kaptak új laptopokat az I. Béla Gimnázium tanulói

Diákjaink nagy ajándékot kapnak, mely támogatja tanulásukat és fejlődésüket – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ünnepélyes átadót kedden délután Hajós Éva, a szekszárdi gimnázium igazgatója.

Schilli-Bárány Margit

Fotó: Makovics Kornél

Hozzátette, hogy személyesen nem dolgoztak meg ezekért az eszközökért, nem kellett pályázatokat írni éjszakákon át, hanem megteremtették számukra az oktatás átalakításához szükséges feltételeket. A laptopok ugyanis a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára elnevezésű projekt keretén belül érkeztek és érkeznek folyamatosan az ország minden pontjára február 15. és március 31. között.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, 2020-ban indult a program, hogy minden diák 5. osztálytól felfelé laptophoz jusson, illetve azok a pedagógusok is, akik a korábbi projektekből kimaradtak.

– A mai világban már elengedhetetlen ezen eszközök használata a diákok és a tanárok számára egyaránt. A projekt 2020. végén kezdődött, érdemi részeként pedig 2021. novemberben indult közbeszerzés. Szerintem ez világcsúcs, hiszen már itt vannak a laptopok, főleg ha azt vesszük, hogy jelen pillanatban nem könnyű számítógépekhez és egyéb informatikai eszközökhöz jutni a chiphiány miatt – mondta Hajnal Gabriella. Háromféle eszközt sikerült megvásárolni, melyek specifikációi ugyanazok. A notebookok leltározására egy külön programot készítettek, ezen keresztül egyszerűsödik a nyilvántartás és a meghibásodásokat is könnyebben tudják kezelni. 

Horváth István országgyűlési képviselő elmondta, az ő idejében füzetcsomagokat, tanszereket osztottak évkezdéskor, a mai fiatalok a legkorszerűbb technikai eszközökhöz juthatnak hozzá. Így kedvezőbb feltételekkel folytathatják tanulmányaikat Magyarország kormányának köszönhetően.

– Jó egészséget, jó tanulást kívánunk és kérünk Benneteket, hogy vigyázzatok az eszközeitekre – zárta beszédét a képviselő. 

Országosan 560 ezer tanuló és 55 ezer pedagógus kap laptopot, ma az I. Béla Gimnáziumban 173 darabot adtak át. A gépeket az osztálytermekben osztották ki a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában