PTE KPVK

2022.02.09. 19:53

Úttörő szerepet vállal az újonnan induló mesterszakkal a szekszárdi kar

Új dologra készülnek Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. Miként évtizedekkel ezelőtt az elődnek számító főiskolán az országban elsőként megkezdték a szociális munkás képzést, most ősztől az egyetem nappali és levelező tagozatán indul a gyermekkultúra mesterszak.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél/MW-archívum

Ez lesz ennek magyarországi nyitánya, mondta dr. Bús Imre, az egyetem tanára. A kar nevében is szerepel, hogy kultúratudományi, így szinte természetes, hogy mesterszakon is képzik azokat a szakembereket, akik a gyermekek, fiatalok számára kulturális programok tervezését, szervezését, annak elemzését végezhetik majd. 

Az képzésben részt vehetnek pedagógus alapképzettséggel rendelkező tanító, óvodapedagógus, csecsemő-, kisgyermeknevelő szakosok, tanárok, más humán területen végzettek. A tanulmányi idő, mint általában a mesterszakoknál, négy félév. Az első három során az elméletet, a módszertani ismereteket sajátítják el a hallgatók, a negyedik pedig a gyakorlat, illetve a szakdolgozat elkészítésének időszaka. A mesterszak indítását hosszú előkészítés előzte meg. Tíz éve alakították meg Szekszárdon a gyermekkultúra kutatócsoportot, amelyhez csatlakozott a nyitrai, nagyváradi és a szabadkai egyetem magyar nyelvű pedagógusképzése is. Közös kutatásokat végeztek a soproni egyetem pedagógusképző karával, a kecskeméti pedagógusképzéssel, és Szekszárdon, választható tárgy­ként már az előző években is oktatták a gyermekkultúrát. Ennek sikere alapján indul szeptemberben a mesterszak. 

A gyermekkultúra kifejezés nálunk még viszonylag új keletű, német és angolszász nyelvterületeken régóta használják. Művelői, mivel a gyermekek leginkább alapvető tevékenysége a játék, játszva ismertetik meg a fiatal generáció tagjait a művészetekkel, tudománnyal, ünnepekkel, hagyományokkal. A játék alkalmas arra, hogy a kultúra minden formáját a gyerekek átvegyék. 

Ebben a szellemben készítik fel Szekszárdon azokat, akik részt vesznek a mesterszakon. Az ősszel induló képzésről a felvi.hu internetes oldalon lehet további információkat találni, s a jelentkezési határidő február 15.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában