A jogász válaszol

2022.03.21. 09:30

Ki marad a lakásban a válás után?

Házastársak kapcsolatának a végleges megromlása esetén dönteni kell, hogy mi történjék a közösen lakott ingatlannal, ki maradjon a lakásban?

I. I.

Dr. Pesthy Gergely szekszárdi ügyvéd Fotó: Mártonfai Dénes

Dr. Pesthy Gergely ügyvéd tájékoztatása szerint legegyszerűbb az a helyzet, ha a felek akár előzetesen megállapodnak abban, hogy válás esetén ki maradjon a lakásban. Szintén egyszerű a helyzet, ha bármelyik fél önként, a visszaköltözés szándéka nélkül hagyja el a lakást. Ilyen megállapodás, vagy önkéntes költözés nélkül a Ptk. szabályai szerint kell megosztani az ingatlan használatát. 

Ha a lakás az egyik házastárs különvagyona, akkor joggal gondolhatnánk, hogy kizárólag ő maradhat bent. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mert ilyen helyzetben is rendelkezhet úgy a bíróság, hogy a tulajdonnal nem rendelkező házastárs is maradhat a lakásban. Utóbbi helyzet állhat elő, ha a közös gyermekek bármelyike felett a nem tulajdonos fél gyakorolja a szülői felügyeleti jogot. Rendkívüli esetben az is előfordulhat, hogy ebből a lakásból a tulajdonosnak kell mennie, és a másik fél maradhat bent. Ha a lakás a felek közös tulajdona, elsősorban meg kell osztani a használatot.
 

A lakószobák kizárólagos használatáról kell megegyezni, a közös használatú helyiségeket pedig közösen kell használni. Ezt a helyzetet kisebb átalakítási munkákkal is el lehet érni. Ha a használat megosztására nem kerül sor, a bíróság valamelyik felet a lakás elhagyására kötelezi. Ebben az esetben az elköltöző fél pénzbeli térítésre tarthat igényt, mert el kell költöznie. Később ismét lehet kérni a bíróságtól az egyszer már meghatározott használat újrarendezését. Ennek oka lényeges jogi érdek sérelme, vagy a közös kiskorú gyermekek érdeksérelme lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában