Tolna megye

2022.03.10. 16:20

Köztartozásra lehet kedvezményt kérni

Több ezer embert érint megyénkben is a személyijövedelemadó-bevallás. Van, aki visszakap az eddig befizetett adójából, van, akinek fizetnie kell még.

M. I.

Képünk illusztráció (Fotó: MW)

– Ha valaki a személyijövedelemadó-bevallásában a visszajáró összeg kiutalását kéri, de van köztartozása, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérnie az adóhivataltól. A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja – tájékoztatott Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtószóvivője.

– Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti, vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér, és azt meg is kapja. A visszatartási kötelezettséget akkor nem kell a NAV-nak alkalmaznia, ha az ügyfél kérelmére indult fizetési kedvezményi eljárás még a bevallás benyújtása előtt, pozitív döntéssel le is zárul – tette hozzá. 

A kérelem legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ ­adatlapon nyújtható be. Természetes személyek évente egyszer kérhetnek részletfizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában